Foto: Reuters, 11.11.2015.

Brinu o prirodi

PREKIPELO IM: Hrvatska pokreće spor protiv Slovenije zbog žilet-žice

ZAGREB - Hrvatska će pokrenuti spor protiv Slovenije pred Evropskom komisijom zbog postavljanja žilet-žice i ograde na granici zbog ugrožavanja migracije divljači, najavio je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić

Hrvatska
> 00:00h

Ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić poslala je pismo potpredsedniku Evropske komisije Fransu Timermansu upozorivši ga da je ograda od žilet-žice nepremostiva prepreka migraciji divljih prirodnih vrsta i divljači u jednom od najočuvanijih delova Evrope.

Pusić ističe da se slovenačkim aktivnostima na području Gorskog kotara i Istre očigledno krši Direktiva o očuvanju prirodnih staništa i divlje faune i flore i direktno protivreči ciljevima zaštite okoline u okviru ekološke mreže Natura 2000.

Foto: Reuters

Hrvatska veruje da će EK postupiti u skladu sa svojim obavezama „čuvara ugovora” i preduzeti hitne mere kojima bi se osiguralo delotvorno sprovođenje zaštite prirode u EU-u, stoji u pismu predsedniku EK. Podseća se da je poslednjih sedmica Slovenija nekoliko puta povredila hrvatsku teritoriju i bilateralni Sporazum o pograničnom prometu i saradnji.

Na više mesta podigla je ogradu od žilet-žice na hrvatskoj teritoriji te postavila prepreke na zajednički utvrđenim malograničnim prelazima kojima se vekovima koristi lokalno stanovništvo. Izbegavajući incidente Hrvatska je Sloveniji uputila pet diplomatskih nota u pet sedmica.

Foto: Reuters

Uprkos tome što su neki od najviših slovenačkih zvaničnika tvrdili da će se na tim područjima primenjivati druge mere kontrole granice, to se nije obistinilo, navodi Pusić. I ministar zaštite okoline Mihael Zmajlović pisao je povereniku za okoliš, pomorstvo i ribarstvo Karmenuu Velli da Slovenija očito krši Direktivu o staništima i negativno utiče na celovitost područja Nature 2000.

Zatražio je da se ispita zakonitost postavljanja žilet-žice koja sprečava slobodno kretanje divljih životinja i preseca im migracijske koridore. Najugroženije su upravo zaštićene vrste - vuk, ris i medved.