Foto: Profimedia

Unapređenje nivoa zaštite ljudskih prava

NVO KUĆA PRAVDE STRAZBUR: Samo zajedno možemo pobediti diskriminaciju

NVO Kuca Pravde Strazbur organizovala je u utorak okrugli sto u Medija Centru na temu Zajedno protiv diskriminacije

Društvo
> 00:00h

Učesnici okruglog stola su bili Jasna Plavšic pomocnik direktora za ljudska prava, Jelka Jovanović novinar Novog Magazina, Dubravka Filipovski narodna poslanica, Ivana Stjelja iz NVO Praxis i Miljana Nešković novinarka Nedeljnika.

Jasna Plavšić pomocnik direktora za ljudska i manjinska prava rekla je da je ispoljena je snažna politička volja da se unapredi nivo zastite ljudskih prava i da se na jos jedan efikasniji nacin uhvatimo u kostac u borbi protiv diskriminacije.To su izmedju ostalog i aktivnosti sa kojima je direktno kordinirala Kancelarija za ljudska prava.

Jelka Jovanović novinar Novog Magazina istakla je da su mediji mesto gde se na sve moguce nacine krše ljudska prava, a posebno izraženo diskriminatorno ponasanje je prema zenama. Miljana Nesković novinarka Nedeljnika istakla je da žene koje se nalaze u raznim poslovnim krugovima trpe diskriminaciju, kao i novinarke.Ona je i navela da misli da tu nije mnogo velika razlika,od firme do firme, od delatnosti do delatnosti.

Ivana Stjelja iz NVO Praxis rekla je da se diskriminacija javlja u različitim oblicima. U svom radu Praxis se suocava sa mnogim oblicima diskriminacije, ali je ona izdvojila sistemski oblik diskriminacije koji se javlja u skoro svakom gradu u Srbiji a to je segregacija u skolama. Stjelja kaze da joj se čini da ponekad izostane adekvatna politicka reakcija ali i preventivne mere kako do diskriminacije ne bi došlo.

Narodna poslanica i clan skupštinskog odbora za ravnopravnost polova i ljudska prava Dubravka Filipovski naglasila je da je Skupstina Srbije zaokružila zakonodavni okvir protiv diskriminacije i da su po svim merilima koje se vrše na kraju godine pokazalo da je taj naš okvir dobra osnova za postovanje rodne ravnopravnosti i uopšte u borbi protiv diskriminacije.

(NVO Kuća Pravde Strazbur)