Foto: Zorana Jevtić

Ministar ne odgovara na pisma

MATICA SRPSKA: Tasovac i dalje ugrožava tekovine srpske kulture

BEOGRAD - Predsedništvo Matice srpske ocenilo je danas da ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac nastavlja da ugrožava neke od najvažnijih tekovina srpske kulture, jer to ministarstvo još nije isplatilo finansijsku pomoć od 400.000 dinara časopisu Letopis Matice srpske.

Društvo
> 00:00h

Oni su saopštili da je nadležna komisija Ministarstva kulture 8. aprila 2015. godine donela odluku o finansijskoj pomoći časopisu, a ugovor o toj pomoći je potpisan 26. avgusta.

"U međuvremenu je ministru Tasovcu i Ministarstvu upućeno sedam pisama u kojima se skreće pažnja na ozbiljnost problema i neophodnost njegovog rešavanja, ali se na ta pisma ministar ne obazire", navedeno je u saopštenju.

Predsedništvo je dodalo i da Tasovac izbegava svaki razgovor, a ponude predstavnika Matice srpske da se dijalogom dođe do prihvatljivog rešenja "uporno ignoriše".

Matica je saopštila i da im je Tasovac uputio "ironičnu, ciničnu" čestitku za uspešan izlazak devetog broja časopisa u 2015. godini.

"S obzirom da je Ministarstvo odobrilo svega jednu šestinu sredstava neophodnih za redovno izlaženje najstarijeg živog svetskog književnog časopisa, svaki kulturni i dobronamerni čovek kojem je stalo do napretka srpske kulture mora se zapitati o smislu ovakvih postupaka nadležnog ministra", saopšteno je iz Matice.

Foto: Wikimedia