Foto: Saša Pavlić

Spektakl za pamćenje

(VIDEO) BAJERN IZGOREO U PAKLU PIONIRA: Crvena zvezda kroz dramu do TOP 16 Evrolige

Košarkaši Crvene zvezde savladali su Bajern u meču poslednjeg kola Grupe A Evrolige - 85:76 (31:20, 13:20, 12:25, 29:11).

Košarka
> 03:58h
Foto: Tanjug FOTO: Tanjug
Foto: Tanjug FOTO: Tanjug
Foto: Tanjug FOTO: Tanjug
Foto: Tanjug FOTO: Tanjug
Foto: euroleague.net FOTO: Euroleague.net
Foto: Tanjug FOTO: Tanjug

Crveno-beli su se drugu sezonu zaredom izborili za plasman među 16 najboljih u Evropi. Do tog uspeha su stigli posle drame u beogradskom "Pioniru" i pobede nad Bajernom u meču koji je direktno odlučivao o prolasku dalje.

Beogradska ekipa je takmičenje u Grupi A završila sa učinkom 5-5, baš kao i Himki i madridski Real. Prvi je Fenerbahče (8-2), a iza Zvezde su ostali Bajern (4-6) i Strazbur (3-7).

Crvena zvezda će igrati u Grupi E sa: Fenerbahčeom, Efesom, Panatinaikosom, Darušafakom, Lokomotivom Kuban, Unikahom i Cedevitom.

Na kraju, Zvezda je savladala Bajern sa devet poena razlike, ali do trijumfa je došla kroz dramu.

Crveno-beli su furiozno startovali i već u prvoj četvrtini stekli ogromnu prednost (23:10). Međutim, u drugoj i trećoj deonici gostima je proradio šut, zaigrali su jaču odbranu i uspeli da dođu do čak "plus 11" - 67:56 i to na početku poslednje četvrtine! Ipak, domaćini se nisu predavali i uspeli da naprave veliki preokret.

Junak je bio mladi Marko Gudurić, koji je sa dve vezane trojke (jedna uz faul), odnosno sedam uzastopnih poena, vratio svoj tim u vođstvo 69:68. To je bila inicijalna kapisla za Delije, ali i crveno-bele košarkaše da, kao i na početku, i u finišu budu furiozni.

Kvinsi Miler je je meč završio sa 20 poena i deset skokova), Maik Cirbes sa 17 poena i devet skokova, Gudurić sa 16 poena, a Stefan Jović sa devet poena i čak 13 asistencija, ali i nekoliko ključnih odbrana.

Kod gostiju najbolji je bio Duško Savanović sa 19 poena, ali treba reći da ga je u drugom poluvremenu "izdao" šut, jer je prvih 20 minuta završio sa čak 15 datih poena.

Foto: Tanjug

TOK MEČA:

Četvrta četvrtina - 85:76:

40. minut - 81:74 - Miler trojkom rešava pobednika.

39. minut - 78:74 - Cirbes je pogodio dva bacanja i doneo Zvezdi veliku prednost na minut i po pre kraja.

37. minut - 76:73 - Sjajna asistencija Jovića, koji je Cirbesa ostavio na ziceru za "plus tri".

37. minut - 74:73 - Brutalno zakucavanje Milera za novo vođstvo Zvezde.

35. minut - 70:69 - Preokret Zvezde. Koš Milera za vođstvo.

34. minut - 68:69 - Gudurić je i u sledećem napadu bio precizan van linije 6,75!

34. minut - 65:67 - I Gudurić je ubacio trojku to pod faulom! Tribine su eksplodirale!

33. minut - 61:67 - Jović je gađao sa devet metara - i pogodio!

32. minut - 56:67 - Savanović je poentirao i to je prvi pogodak u ovoj deonici posle minut i po igre.

Treća četvrtina - 56:65: Gde su stali u drugoj, gosti su nastavili u ovoj četvrtini. Šut ih je služio, što su iskoristili da povedu, a onda i naprave značajnu razliku pred odlučujućih deset minuta.

29. minut - 54:65 - Rivers je dao dve vezane trojke! Najveća prednost gostiju.

28. minut - 52:59 - Bajern je pobegao na "plus 7" posle četiri vezana poena Gavela. Poslednje je dao posle greške Jovića, ukrao mu je loptu i lagano poentirao.

27. minut - 52:53 - Zvezda je prišla posle zakucavanja Tompsona i pogođena dva bacanja Cirbesa.

25. minut - 48:53 - Kao i u drugoj i u ovoj deonici gosti su bolji i sigurniji. Napravili su seriju i poveli sa do sada maksimalnih pet poena razlike.

23. minut - 46:46 - Bajern dolazi do izjednačenja!

Druga četvrtina - 44:40: Gosti su se vratili u meč. Ovu deonicu dobili su rezultatom 20:13. Savanović već ima 15 poena na kontu.

17. minut - 36:33 - Trojkom Riversa gosti su prišli na samo tri poena zaostatka, a bili su na 13 u prvoj deonici.

16. minut - 36:28 - Gudurić je gađao i pogodio sa deset metara!

14. minut - 33:26 - Miler je prvi pogodio za domaće, posle tri minuta i 20 sekundi u drugoj deonici.

13. minut - 31:26 - Bajern kreće u drugu deonicu sa 6:0. Zvezda nije dala koš u ovoj četvrtini iako se igra više od tri minuta.

Kraj prve četvrtine - 31:20: Zvezdaši su pucački raspoloženi, naročito Cirbes (9), Miler (7) i Simononović (6). Na drugoj strani parira im samo Savanović, strelac tri trojke (ukupno 11 poena). Crveno-beli su najveću prednost imali 23:10.

7. minut - 25:16 - Treća trojka Savanovića!

6. minut - 23:13 - Simonović i Miler već imaju po dve pogođene trojke. Na drugoj strani i Savanović je dva puta bio precizan iz daljine.

4. minut - 16:5 - Već je 11 razlike! Koš i pogođeno dodatno slobodno bacanje Jovića za delirijum na tribinama.

4. minut - 13:5 - Nova serija Zvezde - 8:0! Trojke su pogodili Simonović i Miler. Pešić je zatražio tajm-aut.

3. minut - 5:5 - Gosti su prvi pogodili koš, usledila je serija Zvezde 5:0, ali i trojka Savanovića.

1. minut - Utakmica je počela. Simonović je u startnoj petorci.

&feature=youtu.be

18:49 - Fudbaleri su došli da podrže košarkaše.

18:39 - U hali je sve toplije...

Foto: Kurir/Miloš Bjelinić

Foto: Kurir/Miloš Bjelinić

18:36 - Marko Simonović je izašao na zagrevanje sa ekipom. Kako je Radonjić i najavio juče, neizvesno je koliko će Simonović biti u mogućnosti da pomogne saigračima s obzirom na povredu zadobijenu u ponedeljak protiv Mege.

18:33 - Tribine hale "Pionir" su pune pola sata pre početka meča.

Foto: Kurir/Miloš Bjelinić

18:29 - Delić atmosfere iz "Pionira".

Foto: Kurir sport

18:24 - Evo puta ekspedicije Bajerna do hale "Pionir" i susreta Svetislava Pešića sa Maikom Cirbesom.

18:19 - Igrači se zagrevaju...

18:23 - Evo puta košarkaša Bajerna do hale "Pionir", dolaska na poprište borbe i susreta Svetislava Pešića sa Žandarmerijom.

Foto: Euroleague

18:13 - Crveno-beli sele sezone muku muče sa povredama. Taman kada se kadrovska slika malo popravi, usledi novi peh. To je gotovo postalo pravilo. Poslednji u nizu Zvezdinih malera je povreda Marka Simonovića na meču sa Megom. Uskoro ćemo saznati da li će Simonović igrati večeras.

18:06 - Trener Zvezde Dejan Radonjić pozvao je "Delije" da budu uz ekipu na večerašnjem meču: "Važno je da navijači budu svih 40 minuta uz nas, da ne staju čak i ako Bajern bude u nekom periodu u vođstvu, već da bude kao protiv Reala i Himkija", rekao je Radonjić. Kakva je euforija vladala uoči duela sa Bajernom saznajte OVDE.

17:59 - Kako je Pešić vodio Zvezdu protiv Bajerna pogledajte OVDE.

17:52 - "Okršaj" Čovića i Pešića kao uvertira meču sezone.

Foto: Fonet

Utakmica sezone imala je sjajnu uvertiru u ponedeljak u Sremskoj Mitrovici, gde je Zvezda tek posle produžetka savladala Mega Leks. Ništa manje zanimljivo nije bilo ni pored parketa, jer se u publici našao Svetislav Pešić u iznenadnoj „špijunskoj” misiji. "Našalio sam se s njim, jer sam ga pitao da li je to dobio otkaz u Minhenu, pa je došao da gleda Zvezdu. Tako smo se šalili i dok smo sarađivali, on zna da i ja, isto kao on, na terenu nemam prijatelja. Kada počne meč, nema emocija i sentimentalnosti, već prosto samo želja za pobedom", objasnio je predsednik Zvezde Nebojša Čović. Prvi čovek crveno-belih pozvao je navijače da naprave atmosferu za pamćenje, bez ijednog incidenta ili ubačenog predmeta na parket. "Želimo u TOP 16 fazu, ali sa navijačima! Želimo fer i korektno navijanje, bez ikakvih incidenata, pa neka pobedi onaj ko je bolji, a ja znam da i Pešić zna da je Zvezda bolja. Interesovanje za utakmicu je nezapamćeno, da igramo na našem fudbalskom stadionu, mislim da bi bio pun i zato žalim što ovu utakmicu nismo mogli da odigramo u Kombank areni. Ipak, Pionir je pokazao zašto je šesti igrač za naše momke, kojima sam prezadovoljan. Sa ovoliko problema, teških utakmica, povreda i regionalnih opstrukcija, mi smo tačno tu gde smo želeli da budemo u ovom delu sezone", zaključio je Nebojša Čović. S druge strane, Pešić ima problem sa emocijama, jer izvodi ekipu na megdan "svojoj" Crvenoj zvezdi. "Joj, bilo bi mi draže da utakmica nema rezultatski značaj, a da smo se i mi i Zvezda još ranije plasirali u TOP 16. Ovako, šta da radim, to je život, to je sport. Još jednom se potvrdilo da je naša grupa najteža i najujednačenija u Evroligi", poručio je Svetislav Pešić.

17:37 - Podrška crveno-belima pred meč sezone stiže sa svih strana. Šta je bivši Zvezdin igrač Čarls Dženkins poželeo doskorašnjim saigračima pročitajte OVDE.

17:30 - U prvom ovosezonskom duelu istih rivala, u petom kolu Grupe A u Minhenu, Crvena zvezda je savladala Bajern 90:79. Te večeri blistao je Stefan Jović postavivši novi rekord Evrolige sa 19 asistencija.