Foto: Printscreen/Facebook

Svetsko a naše

SRPSKE VANILICE POBEDILE: Proglašene za najbolje kolačiće na svetu!

Poplarni sprski kolači su zvanično proglašeni za najbolje sitne kolače na svetu.

Žena
> 19:02h

Sajt za kulinarske recepte "Food52" sastavio je listu najlepših sitnih kolača koji predstavljaju 46 zemalja sveta. Srbiju najbolje predstavljaju vanilice, a recept koji je nominovala korisnica sajta Aleksandra (QueenSashy) proglašen je za najbolji recept za sitne kolače na svetu. Evo recepta koji je ovim divnim kolačićima doneo titulu (za 60 vanilica):

200 grama šećera u prahu, 1 mahuna vanile isečena na komadiće, 300 grama masti, 250 grama grama kristal šećera, 1 jaje, 2 žumanca, sok jednog limuna, 1 kašičica fino rendane limunove korice, 250 grama mlevenih oraha, 600 grama brašna i džem od šipaka ili kajsija.

Foto Profimedia

Priprema:

Nekoliko dana pre pravljenja kolačića, pomešajte šećer u prahu sa isečenom mahunom vanile i zatvorite u kutiju sa poklopcem. Tako ćete dobiti vanilin šećer. U činiji izmiksajte mast sa kristal šećerom dok ne dobijete krem. Umutite jaje, žumanca, limunov sok i limunovu koricu. Dodajte orahe i bračno i mutite dok ne dobijete ujednačeno testo. Pokrijte ga i hladite u frižideru barem tri sata ili tokom noći. Ugrejte rernu na 160 stepeni Celzijusa, ukoliko ima ventilator, ili 180 ako je reč o običnoj rerni. Stavite testo na dobro pobrašnjenu radnu površinu i razvaljati na debljinu od oko pola centimetra. Obložiti dva pleha papirom za pečenje i uz pomoć male modle vaditi vanilice i redati ih razmaknute u plehove. Peći oko 12 minuta, tako da ostanu bele i pustiti da se ohlade na tepsiji oko pet minuta. Zatim prebaciti na rešetku ili ravnu površinu dok se potpuno ne ohlade.

Kada su potpuno hladni, svaki keksić namazati džemom i poklopiti drugim keksićem. Svaki tako dobijen "sendvič" dobro uvaljati u vanilin šećer. Staviti ih u limenu kutiju i čekati jedan do dva dana pre serviranja.

Foto Instagram