Foto: Nebojša Mandić

Intervju. Aleksandar Milić Mili

VIDEO SAMO CECA I MILIGRAM MOGU DA NAPUNE UŠĆE: Mili za Kurir obećao veliki spektakl!

Želim da u našoj zemlji napravim nešto kvalitetno, poput Gorana Bregovića i Emira Kusturice, i da to prepozna ceo svet, poručuje Aleksandar Milić, frontmen Miligrama.

Stars
> 00:00h

Aleksandar Milić Mili siguran je u uspeh novog albuma grupe Miligram, koji je od danas u prodaji. Ipak, najviše se raduje novogodišnjem koncertu koji će održati 29. decembra ispred Narodne skupštine u Beogradu. On je ponosan što će se sva četiri dana, koliko traje program, u glavnom gradu čuti njegove pesme, kako u izvedbi Miligrama, tako i u interpretaciji Željka Joksimovića, Lepe Brene i Cece Ražnatović, koji takođe nastupaju ispred parlamenta. U intervjuu za Kurir poznati kompozitor dotakao se političke situacije u našoj zemlji, ekspanzije starleta i saradnje s Dadom Topićem, Cecom i ostalim pevačima. - Saradnja sa Cecom kroz moj jedinstven muzički žanr je jedna od najuspešnijih u našoj muzičkoj istoriji. Odlučio sam se za nju isključivo zbog boje njenog glasa, u kojem sam od početka video veliki potencijal. Po tom ključu biram i ostale izvođače za saradnju. Na novom albumu Tifa i ja lomimo glasove, a oba su nam raspala od svega i svačega. Alenov glas, koji je po mom mišljenju jedini svetski glas kod nas, ukrstio sam sa Dadom Topićem, Stevanom Anđelkovićem, Lanom Jurčević. Ti dueti su na novom albumu i zaista fenomenalno zvuče.

Na novom CD sarađivao si sa Seven Aurelijusom, američkim producentom. - Ponosan sam što je Seven našao vremena da bude deo projekta Miligram. Upoznali smo se u Monaku pre 12 godina. Muzika koju radim za njega je inspirativna zato što ima mnogo žanrova, a uticaj Balkana ga oduševljava. Koji je tvoj cilj? - Želim da u Srbiji napravim nešto kvalitetno, poput Gorana Bregovića i Emira Kusturice, i da to prepozna ceo svet. Do sada je samo Ceca punila Ušće, a Ušće je za Miligram sledeći cilj. Zašto više ne sarađuješ s njom? - To je glupost! Organizacijski sam na njenoj turneji. I dalje ćemo sarađivati, a sada imam obaveze oko svojih projekata.
Kakav je osećaj kad estrada peva ono što si ti napisao? - To je bio neverovatan osećaj jer se do Miligrama nisam pojavljivao u javnosti. Tačnije, pojavljivao sam se kad sam organizovao velike događaje, kad se uplašim da ću izgubiti pare. E, onda sam gurao kao mutav. Sada sam ponosan na svoj bend i što smo Alen i ja na frontu jer sam oduvek želeo da imam neposredan kontakt s publikom i da ljudima izmamim osmeh svojom muzikom.
Sviraju ispred Narodne skupštine 29. decembra... Članovi grupe Miligram

Da pređemo malo na starlete i rijaliti.

- Starlete su super! Najjača energija koja postoji na planeti je stvorena od seksualne energije. Kulturološku anomaliju rijaliti programa legalizovala je publika, političari i mediji. Rešenje nije to zabraniti, nego ponuditi alternativu na kojoj će se raditi sve do momenta dok ona ne obesmisli loš uticaj nekog proizvoda. Na taj način bi stvari krenule u sasvim drugačijem pravcu. Kako usmeriti mlade? - Kad profesor fizike bude imao platu 2.000 evra i bude živeo normalno, videćete koliki će se broj mladih prihvatiti knjige. Verujem da je glavni motiv mladih mogućnost da kvalitetno žive od svog rada. Šta misliš o političkoj situaciju u našoj zemlji? - To je rezultat onoga što nam se desilo devedesetih. Zbog ogromne količine problema s kojima su se suočavali ljudi koji su dosad bili na vlasti imali su snage da zakrpe neke rupe u sistemu i onda pod ogromnim pritiskom nestanu. Vreme za oporavak je naš najvažniji faktor i možemo ga ubrzati povećanjem kolektivne svesti i ako svako od nas aktivno sudeluje u tome da našoj državi bude bolje.