Foto: Kurir štampano

Tragedija na Svetog Nikolu

KOTAO RAZNEO RADNIKA I ZGRADU: Bivši nastavnik popravljao grejanje da deci ne bude hladno za slavu!

Mile Lazendić (43) iz Apatina poginuo pokušavajući da popravi grejanje za Dom učenika kako im ne bi ostali hladni radijatori na veliki praznik

Crna Hronika
> 00:00h

APATIN - Mile Lazendić (43), radnik na održavanju grejanja u Tehničkoj školi u Apatinu, poginuo je posle eksplozije kotla za centralno grejanje. Od strahovite eksplozije objekat u kojem je smešten kotao potpuno se urušio, a radnik preminuo je pod ruševinama. Nesreća se dogodila u subotu uveče, na dan slave Sveti Nikola, kad je Lazendić pokušao da otkloni kvar jer u objektima koje je grejao kotao nije bilo grejanja.

Žrtva... Mile Lazednić

Grejanje za Dom učenika - To se dogodilo oko 17.30. Čuli smo jaku eksploziju i kad smo izleteli iz kuće, videli smo da se dogodila u krugu škole - priča jedan od očevidaca. Objekat kotlarnice je stotinak metara udaljen od glavne zgrade škole i još malo dalje od Doma učenika. Naslonjen je na zgradu u kojoj se obavlja tehnički pregled vozila, a preko puta je radionica za praktičnu nastavu. Sreća u nesreći je, kažu očevici iz susednih kuća, što je bio neradni dan i nije bilo nikog u krugu škole. - Radio je sam u popodnevnoj smeni. Iako je vikend, grejanje je radilo zbog Doma učenika i sportske hale. Mile je primetio da su radijatori hladni i otišao da proveri da li je u pitanju kvar. Strahovao je da učenici ne ostanu u hladnim sobama i to baš na Svetog Nikolu. Šta se dalje tačno dešavalo, verovatno će biti otkriveno nakon istrage - kažu radnici u školi i dodaju da je stradali bio odličan majstor i uzoran radnik. - Godinama je predavao metalostrugarstvo, a kad je ovaj predmet ukinut, prebačen je na održavanje grejanja i tehnički pregled - rekli su naši sagovornici.

Ostavio dvoje dece Komšije porodice Lazendić još ne mogu da poveruju u tragediju koja se dogodila. - Mile je bio divan čovek. Vredno je radio, trudio se oko porodice. Živeo je tu, u ulici, sa suprugom Tinom i dvoje dece, sinom srednjoškolcem i ćerkom koja pohađa osnovnu školu. Inače, dečak ide u školu u kojoj je i Mile radio. U prizemlju kuće živi njegov teško bolesni otac, koji je nepokretan. Njega su Mile i Tina čuvali - rekle su nam komšije. Lazendić će biti sahranjen danas u 15 časova na gradskom groblju u Apatinu. Nastava u Tehničkoj školi je otkazana do daljeg.

Novi kotao PEĆ REDOVNO SERVISIRANA Na kapiji škole juče se vijorio crni barjak, a u krugu u tišini radnici i jedan bager uklanjali su ruševine. Novi kotao za grejanje postavljen je pre četiri godine, a godinu kasnije izgrađeni su i novi odžaci. Peć je pred svaku grejnu sezonu, kako saznajemo, redovno servisirana. - Ovo je bila tek treća sezona rada ovog novog kotla na ugalj. Redovno je rađen servis, pred svaku sezonu. O tome smo vodili računa pošto dobro znamo kolika opasnost preti ako je kotao zastareo i zapušten - kaže jedan od Lazendićevih kolega.