Foto: Fonet

Dugogodišnji problemi

MIJATOVIĆ: Bosanske vlasti moraju da spreče finansijski kolaps javnih servisa

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović je danas pozvala vlasti u Bosni i Hercegovini da hitno reše pitanje dugotrajnog finansiranja javnog RTV servisa.

Bosna i Hercegovina
> 21:46h

"Sistem javnog servisa već duže vreme nailazi na brojne prepreke jer se relevantna legislativa ne primenjuje", kazala je Dunja Mijatović.

Dodaje da Veće ministara i Parlamentarna skupština moraju hitno da pronađu održiv sistem finansiranja. Postojeći sistem naplate RTV takse putem telefonskih računa ističe 31. decembra ove godine. Ukoliko se ne uvede novi sistem, Radio-televizija BiH (BHRT), entitetski javni servisi, Radio-televizija Federacije BiH (RTV FBiH) i Radio-televizija Republike Srpske (RTRS), će se suočiti sa finansijskim kolapsom.

"Neuspeh javnih servisa da u potpunosti primene relevantne zakone i manjak napretka u unutrašnjoj reorganizaciji su takođe doprineli finansijskoj nestabilnosti sistema", naglašava Mijatović.

Tokom zvanične posete BiH u julu ove godine, predstavnica OEBS-a je pozvala vlasti da osiguraju da se RTV taksa naplaćuje efikasno kako bi sistem javnih RTV servisa bio finansijski održiv, saopšteno je iz sedišta OEBS-a u Beču. (24sata.info)