Foto: Zorana Jevtić

U Srbiji se vraćaju devedesete

ZELENAŠI SIROTINJU VREBAJU S BANDERA: Evo kako će vas opljačkati

BEOGRAD - Na banderama širom Srbije, kao da su devedesete godine prošlog veka, pojavili su se oglasi u kojima se nudi nelegalno unovčavanje čekova uz ogromnu proviziju!

Društvo
> 00:00h

Sagovornici Kurira kažu da ovo nije ništa čudno i da će, s obzirom na nemaštinu i opšte siromaštvo u zemlji, ovakvih stvari biti još više. Jednog od onih koji nude unovčavanje čekova pozvala je i redakcija Kurira lažno se predstavivši kao zainteresovana stranka. Trgovina na ulici - Situacija je sledeća... Vi mi donesete ček ispisan na 5.000 dinara, a ja vam isplatim iznos umanjen za proviziju. Ukoliko želite da ček pustim za mesec dana, provizija je osam odsto, odnosno 400 dinara. Za svaki sledeći mesec provizija se povećava za sto dinara, što znači da ukoliko želite da sačekam dva meseca, provizija je 500 dinara, tri meseca - 600, i tako dalje - navodi novokomponovani zelenaš i dodaje: - Kad se odlučite, javite mi, pa ćemo se naći negde na ulici. Na pitanje kako da znamo da neće pustiti ček ranije, odgovara: - Napišite datum hemijskom da ne mogu da ispravim. Dejan Gavrilović iz NVO Udruženje bankarskih klijenata Efektiva ističe da ovakva provizija predstavlja zelenašenje jer se u bankama mogu podići mnogo jeftiniji krediti. Naime, za kredit od 30.000 dinara na pola godine preko oglasa izgubićete 3.900 dinara, a u bankama 1.500. - U banci na iznos od 30.000 dinara možete uzeti kredit s godišnjom provizijom od 10 odsto, što znači da 3.000 dinara plaćate za godinu dana - navodi Gavrilović: - Posao unovčavanja čekova na ulici rizičan je za obe strane jer je jasno da onaj ko se odluči da pozove ovakav oglas ili nije kreditno sposoban, ili mu novac hitno treba. Advokat Nebojša Milosavljević kaže da ovo krivično delo spada pod član 217 Krivičnog zakonika - zelenaštvo! - Ko za davanje novca ili drugih potrošnih stvari na zajam nekom licu primi ili ugovori za sebe ili drugog nesrazmernu imovinsku korist, iskorišćavajući teško imovinsko stanje, teške prilike, nuždu, lakomislenost ili nedovoljnu sposobnost za rasuđivanje oštećenog, kazniće se zatvorom do tri godine i novčanom kaznom - navodi Milosavljević. Veliki rizik On kaže da, ukoliko se radi o organizovanom kriminalu ili o velikim iznosima, kazna može biti do osam godina. Međutim, ističe da ga ne čudi što se ljudi uprkos ovolikim kaznama odlučuju na ovaj korak: - Ovo podseća na devedesete, samo je gore. Zahvaljujući Jezdi i Dafini neki su i zarađivali, a sada svi propadaju.

Milan Kovačević NIŠTA BOLJE NI DOGODINE Ekonomista Milan Kovačević kaže da je za ovaj fenomen kriv životni standard građana, kao i neuređenost zvaničnih finansijskih institucija: - Da imamo odgovarajući finansijski sistem i institucije, ovo se ne bi dešavalo. Građani koji na ovakav način traže novac prinuđeni su na to zbog životnog standarda, koji ništa bolji neće biti ni u 2016.