Foto: Reuters

Održali obećanje

(VIDEO) ANONIMUSI NAPALI TURSKU: Hakeri blokirai turske servere zbog podrške Ankare Islamskoj državi

Na internet servere u Turskoj je izvršen snažan sajber-napad, što je usporilo usluge banaka i izazvalo bojazan da se možda radi o politički motivisanom napadu organizovanom iz inostranstva.

Planeta
> 04:34h

Prema saopštenju Nic.tr, turske nevladine organizacije koja upravlja adresama veb sajtova koji koriste domen "tr", napade su "organizovali izvori" van teritorije Turske, prenosi Frans pres i podseća da ovaj domen koriste veb sajtovi koji pripadaju turskim ministarstvima, komercijalnim preduzećima i bankama.

Turski ministar za saobraćaj i telekomunikacije Binali Jildirim je rekao da je reč o "ozbiljnim" napadima, i pozvao je jedan univerzitet za sedištem u Ankari da unapredi bezbednosne mere, koje su, kako je rekao, nedovoljne.

Iz banaka u Turskoj poručuju da je ovaj napad značajno ograničio transakcije.

Prema pisanju lokalnih medija, hakerska grupa "Anonimusi" preuzela je odgovornost za velike sajber-napade na turske servere, i postavila je poruku u kojoj tvrdi da će nastaviti sa napadima na Tursku "zbog pružanja podrške Islamskoj državi kupovinom njene nafte".

Stručnjaci, kako prenosi Frans pres, nisu bili u stanju da identifikuju poreklo napada, a pojedini turski mediji pišu da bi mogli da potiču iz Rusije, navodeći kao razlog otežane bilateralne odnose otkako je Turska prošlog meseca oborila ruski borbeni avion na sirijskoj granici.