Foto: Facebook

Zvali su ga Tatanka

(VIDEO) FUDBALSKA BAJKA: Ovo je priča o najromantičnijoj karijeri

Sećate li se Darija Hubnera? To je nekadašnji napadač Breše i Pjaćence, prvi strelac Serije A, koji je bio specifičan po mnogo čemu.

Fudbal
> 17:42h

Sa 20 godina radio je u fabrici aluminijuma, sa 30 je debitovao u Seriji A, sa 34 postao najbolji strelac lige! I sve to vreme "vukao" je stare navike. Jedna od njih bilo je pušenje. Zapalio bi bar dve cigare čak i na poluvremenu. Dešavalo se da popuši i na klupi kada ga trener izvede sa klupe...

Rođen je 1967. godine u najistočnijem mestu u Italiji - Muđi. Tu je najmanje bilo Italijana, a najviše Nemaca, pa zato junak naše priče i ima nemačko prezime.

Paralelno sa radom u fabrici amaterski se bavio fudbalom, a tek sa 22 godine zaigrao je u četvrtoj ligi, za Pergokremi. I nije se proslavio, ali je tu upoznao svoju kasniju suprugu, koja mu je rodila dvoje dece. Zatim je zaigrao za još jednu nižerazrednu ekipu - Fano, gde je zablistao. Na tome može da zahvali treneru Frančesku Gvidolinu, koji ga je ubedio da se ozbiljnije posveti fudbalu (Gvidolin kasnije trenirao mnoge timove iz Serije A).

Hubner je sledeći korak napravio 1992, kada ga je uzela Ćezena, za koju je nastupao pet sezona. U to vreme hteo ga je čak i Inter, što je bilo neobično, jer velikani nisu često posezali za drugoligaškim pojačanjima. Posao je pokvario Marko Delvekio, koji je trebalo da bude "trejdovan", ali je on to odbio.

Ćezena će mu zauvek ostati u srcu. Tu je dobio nadimak "Tatanka". To je vrsta američkog bizona. Tako su ga prozvali od milošte, s obzirom na konstituciju, upornosnt i borbenost na terenu.

Ćezena je 1997. ispala iz Serije B, a korpulentni napadač je prešao u Brešu. Tu počinje njegova ekspanzija.

Breša sa simpatičnim brkom kao vođom navale ušla je u Seriju A, u kojoj je Hubner debitovao kada je imao 30 godina!

A debitovao je protiv svog nesuđenog kluba - Intera, čiji je inače bio navijač. Namestilo se da prvi nastup u eliti zabeleži na debiju legendarnog Brazilca Ronalda za "neroazure". Međutim, Hubner ga je zasenio, dao je gol Interu na "Đuzepe Meaci". Ipak, to nije bilo dovoljno ni za bod, jer je sa klupe Intera u igru ušao Alvaro Rekoba i napravio preokret.

Hubner je golgetersku seriju nastavio u drugom kolu, het-trikom protiv Sampdorije, i već tada je Italija postala svesna da je u Seriju A došao ozbiljan golgeter. Te sezone mreže je tresao 16 puta, ali Breša sa njim i mladim Andreom Pirlom u sastavu, nije uspela da se izbori za opstanak.

Vratili su se elitu dve godine kasnije. Tada je došao Roberto Bađo. Posle očajne jeseni, Breša se razgoropadila na proleće. Te sezone veterani Bađo i Hubner postigli su ukupno 27 golova!

Posle te sezone Hubner je digao sidro kako bi zaradio neke pare. Prešao je u Pjaćencu za milion maraka po sezoni. Te 2001/02 postao je prvi strelac Serije A sa 24 gola (koliko je imao i Trezege iz Juventusa).

Uz Igora Protija, postao je jedini igrač u istoriji italijanskog fudbala koji je bio najbolji strelac Serije C, Serije B i Serije A.

Odigrao je još jednu solidnu sezonu za Pjaćencu, a onda je njegova karijera išla silaznom putanjom. Igrao je još za Ankonu, Peruđu i Mantovu. Kopačke o klin okačio je 2005. Zatim je nastavio sa navikama koje nije menjao ni na vrhuncu - i dalje puši, voli i da popije...

"Nije mi žao što nisam igrao za neki veliki klub. Žao mi je što nisam zaigrao za Italiju", izjavio je svojevremeno Hubner.