Stručnjaci upozoravaju

DA LI ĆE KONAČNO NEKO U SRBIJI ODGOVARATI, ILI... Samo da ne bude tresla se gora, rodio se miš!

Država treba da se obračuna s kriminalom i korupcijom, ali za hapšenja moraju da imaju čvrste dokaze da optužnice ne bi pale

Društvo
> 15:50h

BEOGRAD - Poznati srpski kriminolozi i advokati pozdravljaju rešenost državnih organa da se izbore s kriminalom i korupcijom, ali navode i da osuđujuće presude zavise od količine i kvaliteta prikupljenih dokaza. Kako podsećaju, i ranije smo imali pompeznih hapšenja za jedno krivično delo, a potom osumnjičeni budu ili osuđeni za drugo krivično delo ili oslobođeni, kao što je slučaj s Borislavom Novakovićem iz DS. Poraz za pravosuđe Iz tog i sličnih razloga kriminolog Dobrivoje Radovanović za Kurir kaže da podržava akciju MUP ukoliko ima čvrstih dokaza za hapšenja. - Nekoliko godina unazad imali smo niz hapšenja zbog korupcije, pa se onda ispostavilo da nije reč o korupciji, već o nekom drugom krivičnom delu, da bi se kasnije pokazalo da zapravo i nema dela. Ako se to nastavi, onda će to biti porazno za pravosuđe Srbije - kaže Radovanović i dodaje: - Imali smo primer stečajne mafije, gde su ljudi mesecima bili u pritvoru, pa su onda oslobođeni u procesu suđenja. Država plaća odštete, koje su male, a trebalo bi da budu veće. Onda bi se razmislilo da li da se neko uhapsi bez dokaza.

Advokat Zora Dobričanin kaže da krivični postupci treba da se vode u sudnicama, a ne u medijima. - Ne znam kakva je sad situacija, ali ranijih iskustva govore da se sve ono što je tako pompezno najavljivano kasnije na sudu pokazalo kao tanko. Lično sam protiv populizma u suzbijanju kriminaliteta - rekla je Dobričaninova. Njen kolega, advokat Nemanja Govedarica kaže da treba sačekati da istraga u potpunosti bude završena. - Nezahvalno je da se komentarišu predmeti za koje su činjenice poznate iz medija. Treba sačekati da se sprovede cela istraga, kroz koju će biti izvedeni dokazi koje je Tužilaštvo prikupilo. Nakon toga će se videti da li ima dokaza da se podigne optužnica ili da se obustavi postupak - rekao je Govedarica. Kvalitet dokaza Prema njegovim rečima, imajući u vidu da je obuhvaćen period od 2004. godine do danas, budućnost krivičnog postupka zavisi upravo od količine i kvaliteta prikupljenih dokaza. - Od toga zavisi da li će doći do osuđujuće presude ili će biti - „tresla se gora, rodio se miš“ - naveo je Govedarica.
Ništa bez jakih optužnica... Zora Dobričanin i Nemanja Govedarica

(J. R. - J. I.)