Foto: Ap Sep 2014

Henri Kisindžer o ratu na Bliskom istoku

BIVŠI AMERIČKI SEKRETAR: Sporazum u Siriji ne može biti postignut bez Rusije

U intervjuu nemačkom listu Handelsblat, bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer je izrazio je svoje mišljenje o opasnoj mešavini novih bezbednosnih pretnji i tekućoj borbi protiv islamskih terorista.

Planeta
> 12:14h

Kisindžer smatra da će Islamska država dalje tražiti načine da prošire svoj uticaj na Bliskom istoku. Prema njegovim rečima, problem se ne može rešiti diplomatskim putem i zahteva težak pristup. "Verujem da nećemo biti u mogućnosti da pronađemo diplomatsko rešenje za problem IS-a. Islamska država mora biti poražena", rekao je Kisindžer.

"Uvek sam verovao da je za suštinske pregovore potrebno imati neke zajedničke ciljeve i vrednosti koje ja ne vidim u slučaju IS", rekao je Kisindžer. On smatra da će ova teroristička organizacija širiti svoju ideologiju i da će pokušati da uspostavi islamski kalifat na Bliskom istoku, gde će nastaviti svoje varvarske postupke i pogubljenja.

Kisindžer smatra da će diplomatija biti posebno relevantna kada je u pitanju uključivanje zemalja i razvoj strukture koji će otežati IS da izvedu terorističke napade. Prema Kisindžer, Rusija i zapadne zemlje treba da igraju ključnu ulogu u ovom procesu i udruže svoje napore u borbi protiv terorizma.

"Zapad mora da prizna da sporazum ne može biti postignut bez Rusije", rekao je on i dodao da mirna deeskalacija ovih i drugih sukoba nije moguća bez učešća Rusije.

Po njegovom mišljenju, Rusija sada "pokušava da povrati svoj identitet u neobičnom okruženju" i to izgleda problematično zapadnom svetu koji nije u stanju da formuliše dugoročnu strategiju sopstvenog razvoja i zato posmatra ruske manevre sa sumnjom.

Prema Kisindžeru, nemiri na Bliskom istoku bi mogli biti završeni samo ako strane koje su uključene pronađu kompromis i sprovedu mirovni sporazum, slično u Vestfaliji.

"To je stavilo tačku na rat od 30 godina između različitih grupa sa različitim motivima i uvelo državni sistem, koji služi kao osnova međunarodnog poretka za nekoliko stotina godina. Čak i danas, to je osnovni princip ", rekao je političar.

Kisindžer je uveren da takav scenario moguć, ali, po njegovom mišljenju, to se neće desiti u direktnim pregovorima sa Islamskom državom.

(sputniknews.com)