Foto: AP

Promenio istoriju fudbala

(VIDEO) NAPUNIO 74 GODINE: Evo zašto navijači Junajteda slave Fergusonov rođendan, a ne Novu godinu

Poslednjeg dana 1941. godine u Glazgovu rođen je Aleks Ferguson.

Fudbal
> 11:28h

Poslednjeg dana 2015. godine on slavi 74. rođendan sa epitetom jednog od najvećih fudbalskih trenera svih vremena.

U maju 2013. kao bomba širom planete odjeknula je vest da će ser Aleks Ferguson spustiti zavesu na svoju veličanstvenu, gotovo četiri decenije dugu trenersku karijeru. Legendarni Škot bio je i ostao sinonim za Mančester junajted, na čijem je kormilu, tokom plima i oseka, stajao 26 godina.

Proslavljeni trener u kancelarije kluba iz Mančestera ušetao je 1986. godine u trenutku kada je ekipa zauzimala 21. mesto na tabeli, a tituli "crveni đavoli" nisu bili ni blizu skoro dve decenije. Nije Ferguson odmah doneo svetlo na "Old Traford", pet godina osporavanja i kritika trebalo je Škotu da digne giganta na noge.

Na kraju, 26 godina kasnija imao je zadivljujući bilans: 38 trofeja, uključujući i 13 titula u Premijer ligi, dva pehara u Lige šampiona...

Najsjajniji period Junajteda bio je od 1993. do 2000, kada je nanizao šest titula prvaka Engleske!

Kao kruna tog perioda usledilo je i putovanje do krova Evrope i osvajanje Lige šampiona u sezoni 1998/99 u antologijskom finalu protiv Bajerna (2:1) i preokreta golovima Šeringema i Solskjera u sudijskoj nadoknadi vremena.

Foto: AP

Ujedno, Škot je izgradio karijere Erika Kantone, Roja Kina, Dejvida Bekama, braće Nevil, Petera Šmajhela, Krsitijana Ronalda, Vejna Runija, Edvina van der Sara, Nemanje Vidića i, naravno, Pola Skolsa i Rajana Gigsa...

Ferguson je ostao uz Junajted i sigurno mu teško pada posrtanje, slično onom pre dve i po decenije. Zato "crveni đavoli" sada traže nekog "novog Aleksa", koga trenutno nema na vidiku.