Foto: Reuters 3 1 2016

Islamisti ne odustaju

TEŠKE BORBE NA OBODIMA RAMADIJA: Iračke trupe junački trpe napade džihadista

Borci Islamske države (IS) nastavljaju sa kontranapadima na obodima Ramadija, nedelju dana nakon što su iračke trupe povratile kontrolu nad tim gradom.

Planeta
> 01:54h

Iračke vojne snage do sada su uspešno odgovarale na svaki napad, rekao je portparol koalicije na čelu sa SAD Stiv Voren, a prenosi AFP. On je dodao da IS "još nije pokazala dovoljno snažnu borbenu moć da bi mogla da poljulja iračke položaje".

IS je u petak napala vojnu bazu u blizini Ramadija, grada koji je u njenim rukama bio od maja, a portparol iračke vojske je rekao da je napad izveden automobilima-bombama i eksplozijama bombaša-samoubica. Iračka vojska je uzvratila iz pomoć vazdušnih udara koalicije na čelu sa SAD. To je bio najveći napad IS otkako su iračke snage povratile Ramadi, a Bi-Bi-Si navodi da taj napad pokazuje sa koliko se obimnim zadatkom suočavaju iračke snage - sa nepoznatim brojem boraca IS koji se i dalje nalaze na obodima grada.

Bi-Bi-Sijev reporter koji se upravo vratio iz Ramadija kaže da se u tom gradu nastavlja teška borba, u kojoj iračke snage trpe gubitke.

"Nacionalna zastava se ponovo vijori u većem delu grada, ali na liniji fronta smo videli crni barjak IS, manje od stotinak metara od iračkih", rekao je on. Ramadi je glavni grad provincije u plodnoj dolini Eufrata, na samo dva sata vožnje zapadno od Bagdada.

Posle Ramadija, iračka vojska planira da krene u preuzimanje severnog grada Mosula, najnaseljenijeg centra pod kontrolom Islamske države u Iraku i Siriji. Time bi se praktično uništila struktura Islamske države u Iraku i džihadistima bi se oduzeo važan izvor finansiranja.