Dobra kuhinja
OVO JE NAJBOLJI RECEPT ZA POSNU MAKOVNJAČU: Jedite je za Badnji dan i čeka vas novac!
Od makovnjače se očekuje obilje maka, a prema verovanju naših starih, onaj ko jede mnogo maka za Badnji dan, može da očekuje i mnogo novca.
> 00:00h
Budući da je badnja trpeza posan, testo treba da bude bez mleka i jaja. Testo:
* 500 g brašna * 1 kesica suvog kvasca * 300 g mlevenog maka * 5 kašika šećera * 1 limun * 3 dl ulja * 1 prstohvat soli * šećer u prahu
Priprema U brašno dodati suvi kvasac, ulje, kašiku šećera, prstohvat soli i sa mlakom vodom zamesiti testo. Ostaviti na toplom mestu da naraste. Naraslo testo rastanjiti na debljinu od 2 centimetra.
Priprema fila Pomešati mleveni mak sa preostalim šećerom, narendanom korom i sokom od limuna i 2,5 dl vode. Kratko prodinstati i ohladiti. Filom premazati testo, urolati i ostaviti na toplom mestu još tridesetak minuta da naraste. Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni C, oko 40 minuta. Pečenu štrudlu bogato posuti šećerom u prahu.
(Zalogaj.com/EPK)