Foto: čitalac Kurira

Zasedao krizni štab

UŽIVO SRBIJA POD SNEGOM: U Aleksincu proglašena vanredna situacija!

ALEKSINAC - Na danas održanoj vanrednoj sednici Štaba za vanredne situacije doneta je odluka o proglašenju vanredne situacije na delu teritorije opštine Aleksinac zbog snežnih nanosa, i to u Mozgovu, Bradarcu i Prekonozima.

Srbija
> 00:00h

I pored toga što prethodnih dana dežurne službe javnih komunalnih preduzeća rade neprekidno i sa maksimalnim kapacitetima, jučerašnje obilne snežne padavine napravile su dodatni problem, i ostavile stanovnike ova tri naselja odsečenim.

Proglašenjem vanredne situacije na teritoriji ovih naselja biće omogućeno angažovanje dodatne mehanizacije na raščišćavanju puteva do ovih mesta.

Zbog velike teritorije, u ovakvim situacijama imamo dodatni problem stići do svih udaljenih krajeva i svih stanovnika opštine Aleksinac.

- Zadovoljan sam angažovanjem javnih službi na raščišćavanju snežnih nanosa na putevima, zbog čega, iako otežano, saobraćaj funkcioniše u najvećem delu Opštine. Iako je put do Mozgova bio raščišćen, juče je zbog novih padavina i jakog vetra on ponovo neprohodan. Očekujemo da u najkraćem mogućem roku, po mogućstvu još danas, obezbedimo prilaz do Mozgova, Bradarca i Prekonoza - istakao je Čedomir Rakić, zamenik predsednika opštine Aleksinac.

JAGODINA: Situacija zbog snega teška, ali nije vanredna

Zbog snega i leda na području Pomoravskog okruga, pre svega Jagodine i Paraćina, situacija je teška ali daleko od toga da se proglasi vanredna situacija. Načelnik Odeljenja za vanredne situacije MUP za Pomoravski okrug Goran Kušić rekao je da nije tačno da je proglašena vanredna situacija, jer bi on, u suprotnom, prvi u tome učestvovao i dodao da "sneg nije mali, ali da za vanrednu situaciju nije". I graonačelnik Jagodine i načelnik Štaba za elementarne nepogode Ratko Stevanović kaže da nema "ni govora o vanrednoj situacijI". "Putevi i ulice se čiste, angažovana je i dodatna mehanizacija privrednika i poljoprivrednika po selima, snabdevanje strujom, vodom, gasom je uredno, daljinsko grejanje funkcioniše, sve radi kako treba", rekao je on. Direktor Direkcije za izgradnju Jagodine Miodrag Jeremić ukazao je da se "radi punom parom i putevi se raščišćavaju svim rasplozivim sredstvima", pa većih problema nema. "U toku dana biće sve u redu", rekao je on i istakao da je sitauacija teška u selima prema Crnom vrhu.

PARAĆIN: Očišćene sve ulice, struje, vode i gasa ima

Predsednik Opštine Paraćin Saša Paunović, izjavio je da su zbog snega zatvoreni putni pravci u gornjem delu te opštine: Gornja Mutnica - Izvor, Merilovac - Lebine, Ratare - Sikirica... "ali da sva ta sela imaju alternativne pravce prema gradu koji su čisti i prohodni". "Čistili smo puteve prvog prioriteta, a ovi su drugog i biće očišćeni tokom dana", obećao je Paunović. On je dodao da su ulice u Paraćinu čiste, da ima struje, gasa, vode, lekova, hrane, a na građane apelovao da čiste trotaora ispred svojih kuća.

Sneg u Jagodini čisti 20 mašina i svo raspoloživo ljudstvo

Načelnik Gradskog štaba za elementarne nepogode Jagodine Srba Đurđević izjavio je da od jutros sneg u Jagodini čisti 20 mašina, a 15 kamiona ga odvoze sa kolovoza."Angažovane su sve raspoloožive mašine i ljudstvo na čišćenju smega sa gradskih ulica, lokalnih i nekategorisanih puteva kroz sela", rekao je Đurđević novinarima.Zatraženo je angažovanje mašina za čišćenje snega od javnih preduzeća i privatnika, dodao je Đurđević i obećao da će "do kraja dana problem sa snegom u Jagodini biti rešen".On je demantovao da je na području Jagodine zbog snega proglašena vanredna situacija.

U Nišu sneg prestao da pada, saobraćaj se normalizuje

U Nišu od jutros nema novih snežnih padavina, pa bi do kraja dana sve gradske i prigradske linije trebalo da ponovo normalno funkcionišu. U Nišu su skraćene tri linije gradskog prevoza i desetak prigradskih. Na lokalnim i regionalnim putevima u niškom kraju još ima zaglavljenih teretnih vozila, a u snegu je ostao zaglavljen i jedan autobus. Visina snežnog pokrivača u Nišu je 32 centimetra. Saobraćaj se odvija otežano i usporeno u skoro celoj Srbiji zbog snega, ledene kiše i jakog vetra, saopštio je Auto-moto savez Srbije. Zbog otcepljenja kolovoza put od Uba do Valjeva je neprohodan. Uvedena je zabrana kretanja za šlepere i kamione od granice sa Bosnom i Hercegovinom Trbušnica-Šepak, preko Ložnice i Valjeva, zatim na putu Mionica-Kaona, Šabac-Gračanica preko Krupnja, Debrec-Pecka, Pričević-Pecka, od Valjeva do Debelog brada.

Putevi na području Pirota prohodni

Direktor Direkcije za izgradnju opštine Pirot Branislav Kostić izjavio je danas da zimske službe u gradu rade danonoćno na čišćenju snega na ulicama u gradu i putevima prema selima i da su svi putevi na području opštine prohodni. "Sneg je pao oko 40 santimetra i nije bilo ni malo lako da se očiste ulice u gradu i lokalni putevi", rekao je Kostić.

(Aleksinac.net/Tanjug/Beta)