Foto: Facebook/screenshot

Heksaflagon

(FOTO) CEO SVEMIR NA JEDNOJ SLICI: Logaritamske mape pretvorene u veličanstveni kosmički krug

Daglas Adams je napisao: "Svemir je veliki. Ogoman. Ne biste verovali koliko." Ali, jedan umetnik uspeo je da ceo kosmos, od čije nas veličine zaboli mozak, smesti u jednu sliku.

Tech
> 00:00h

Slika koju je napravio Pablo Karlos Budasi bazirana je na logaritamskoj mapi univerzuma koju su napravili istraživači na Prinston univerzitetu. Ova mapa se oslanja se na podatke o 3 miliona astronomskih objekata prikupljenim iz projekta Sloan III (SDSS-III). Ovo je inače najveća i najdetaljnija trodimenzionalna mapa univerzuma.

Na slici je prikazan Sunčev sistem koga okružuju unutrašnje i spoljašnje planete, Kajperov pojas, zvezda Alfa Kentauri, Persejev krak, galaksija Mlečni put, galaksija Andromeda i druge bliže galaksije i nevidljiva plazma proizvedena prilikom Velikog praska na samom obodu.

Logaritamske mape nam omogućavaju da vizualizujemo ekstremno velike oblasti, ali se na njima baš i ne može mnogo toga videti, pa je Pablo odlučio da ih učini privlačnijim. “Kada sam crtao heksaflagone za rođendan svog sina, počeo sam da crtam centralne prikaze kosmosa i Sunčevog sistema. Tog dana se rodila ideja logaritamskog prikaza i u narednih nekoliko dana uspeo sam da ga sklopim pomoću fotošopa, koristeći NASA-ine slike i strukture koje sam sam napravio”, rekao je Pablo.

(metro.co.uk)