Foto: Nemanja Pančić

Poruka Srpske pravoslavne crkve

BOŽIĆNA POSLANICA SPC: Izmirimo se s Bogom da bismo imali mir s braćom

Vidimo da se najveći greh, greh ubijanja čoveka i čitavih ljudskih zajednica, svakodnevno vrši, i to često u ime Božje. To je za normalan um i razum nepojmljivo.Pitamo se: zar je moguće da neko sa imenom Božjim na usnama ubija nevinu decu, žene, zarobljenike i prognanike?

Društvo
> 00:00h

„Pevajte Gospodu, blagosiljajte ime Njegovo, Javljajte iz dana u dan spasenje Njegovo! Kazujte po narodima slavu Njegovu, po svim plemenima čudesa Njegova!“ (Ps. 96, 2-3)

Ovim rečima, braćo i sestre, u Hristu Gospodu i, draga naša deco duhovna, poziva nas Sveti car David na današnji praznik i praznično slavlje koje nam je Gospod pripremio svojim rođenjem od Presvete Djeve Marije u pećini vitlejemskoj. Gle, pre dve hiljade godina Presveta Djeva Marija dođe u Vitlejem judejski s pravednim Josifom popisa radi. Ali, popis Josifov među braćom svojom i u rodu svome poslužio je domostroju spasenja i ispunjenju proroštva proroka Miheja, koji Duhom svetim prorokovaše ovim rečima: „A ti, Vitlejeme Efrato, ako i jesi najmanji među hiljadama Judinim, iz tebe će mi izići onaj koji će biti gospodar u Izrailju, kojemu su izlasci od iskoni, od večnih vremena.“ (Mih. 5, 2). a današnji dan ispunilo se ovo proroštvo. Jer, gle, Presveta Djeva rodi u Vitlejemu Judinom Onoga „kojemu su izlasci od iskoni, od večnih vremena“, Boga Reč (Logosa) koji se na čudesan način ovaploti od Presvete Djeve Marije i rodi u gradu Davidovu. Gledajući to, do tada neviđeno čudo, anđeli na nebesima zadrhtaše, nebo zvezdom na Istoku i zemlja pećinom u Vitlejemu to propratiše! A mi, kako reče car David, pevajmo danas Gospodu Bogu našem, blagosiljajmo ime Njegovo, uvek i neprestano svima oko nas objavljujmo spasenje Njegovo, svim narodima koji su s nama i oko nas kazujmo slavu Njegovu i predivna čudesa Njegova, slavu Njegovu s kojom se ne može uporediti nikakva slava ovoga sveta, i predivna čudesa Njegova koja oko ljudsko ne vide i um ljudski ne može objasniti! Rođenje Gospoda Isusa Hrista jeste istorijski događaj koji je istovremeno obradovao i nebo i zemlju, ali i mnoge u Izrailju i Rimskoj imperiji uznemirio. Bog, braćo i sestre i draga deco duhovna, nikada ne ostavlja i ne odbacuje čoveka, ikonu Svoju, niti ovaj svet, koji je premudro stvorio, ostavlja bez milosti i dobrote Svoje. Uvek ga drži na dlanu Svome jer je Svedržitelj, obnavlja ga i spasava jer je Spasitelj. To je najveća i najuzvišenija poruka, ne samo ovog božićnjeg praznika nego i svih spasonosnih praznika Gospodnjih.

Uputimo molitvu Hristu da onima koji danas vode svoj narod podari mudrost i dobrotu, ljubav i smirenost

Potreban nam je mir Danas, više nego ikad, potrebni su mir na zemlji i dobra volja među ljudima i narodima! Mir na zemlji i dobra volja među ljudima večiti je vapaj neba i zemlje. Kakav mir, kakva volja i među kakvim ljudima? - upitaće neko. Jevanđelski odgovaramo: božićni, božanski Mir, koji nam se rodi u Vitlejemu judejskom - Novorođeni Bogomladenac Isus Hristos. On Svim jeste Mir Božji među nama. Prepoznajmo Ga, prihvatimo Ga i neka On postane i naš Mir u nemiru ovoga sveta! Dobra volja među ljudima mora biti rezultat tog božanskog mira. Ovoliki nedostatak dobre volje u svetu, pa i među nama hrišćanima, pokazatelj je odsustva mira Božjeg među nama. Da bismo imali mir među sobom, prvo uspostavimo lični mir s Bogom svojim, Bogom našim! Pomirimo se s Njim kroz pokajanje, kroz petrovski vapaj: „Gospode, pomagaj! Izgibosmo!“ Onda ćemo lako - kao deca Božja, kao narod Božji, kao braća i sestre - uspostaviti i dobru volju i mir među sobom. Šta vidimo u savremenom svetu? Vidimo da su se ljudi i narodi veoma udaljili od Boga. Ali ne samo od Boga već i međusobno, jer to jedno s drugim ide. Vidimo da svespasavajuće ime Božje i samoga Boga mnogi više psuju negoli što Ga slave i prizivaju u pomoć. Vidimo da se najveći greh, greh ubijanja čoveka i čitavih ljudskih zajednica, svakodnevno vrši, i to često u ime Božje. To je za normalan um i razum nepojmljivo. Pitamo se: zar je moguće da neko sa imenom Božjim na usnama ubija nevinu decu, žene, zarobljenike i prognanike? U ime kojeg i kakvog boga to čini? U ime koje i kakve religije to čini? Zbog ovakve pseudoreligijske izopačenosti imamo ovoliko nemira i strahova u svetu, koji nisu ništa drugo do plodovi aktivne bezbožnosti pseudovernika. Braćo i sestre i draga deco duhovna, pozivamo vas u ime Boga, u ime Novorođenoga Hrista Gospoda, da čuvamo sebe i svoj narod od bogohuljenja i grehova koji vapiju do nebesa. Ako je Gospod došao da spase svakoga čoveka, obnovi mu stvaralačko naznačenje i da mu život večni, kako onda da se iko drzne da čoveku oduzme božanski dar života, bilo u majčinoj utrobi bilo ovde na Zemlji? Bez istinskog i životnog mira s Bogom svojim, nemoguć je mir s braćom svojom, nemoguća je i dobra volja među ljudima i narodima. Znajući to, braćo i sestre i draga deco duhovna, pozivamo vas da se izmirimo s Bogom svojim. Zavapimo Mu u pokajanju kao onaj izgubljeni, bludni sin u jevanđelskoj priči, a On će nas raširenih ruku primiti!
Povratak na ognjišta Umesto dobre volje i ljubavi među ljudima i narodima, svedoci smo planetarne ekspanzije egoizma, surevnjivosti, antagonizama i nadgornjavanja - poroka koji izazivaju zabrinutost, strah i zebnju za budućnost ovoga sveta. Uputimo molitvu Bogomladencu Hristu da onima koji danas vode svoj narod, pa i čitav ovaj svet, podari mudrost i dobrotu, ljubav i smirenost, kako bi ovaj svet izveli iz najdublje moralne i egzistencijalne krize! U ovoj prazničnoj radosti pozdravljamo sve vas, našu duhovnu decu i svetosavsku braću i sestre širom sveta, u otadžbini i rasejanju. Pozdravljamo vas i pozivamo vas: pomirimo se s Bogom i međusobno i budimo deca Božja i narod Božji! Razvijmo i pokažimo dobru volju međusobno i prema svim ljudima oko nas! Kroz tu dobru volju među ljudima budimo svetlost svetu i so zemlji! Živimo sveto i čestito i ispunimo zavet otaca kojim su nas zavetovali za carstvo nebesko! Posebno pozdravljamo našu braću i sestre na našem mučeničkom Kosovu i Metohiji, u našoj duhovnoj kolevci. Molimo se Bogomladencu Hristu da ih duhovno i božanski, kao proroka Danila i svete mladiće u Vavilonu, ohrabri i učvrsti u opredeljenju da budu i ostanu verni zavetu naših svetih predaka. Apelujemo na sve prognane i izbegle sa ove naše svete srpske zemlje, kao i sve prognane i izbegle sa svojih vekovnih ognjišta, iz Dalmacije, Like, Slavonije, Baranje, sa Banije i Korduna, kao i iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine, da učine sve što do njih stoji da se vrate na svoja vekovna ognjišta, da ih obnove, unaprede i sačuvaju za pokoljenja koja će doći.

Živimo sveto i čestito i ispunimo zavet otaca kojim su nas zavetovali za carstvo nebesko

Mi smo jedno Greh je, međutim, pomenuti nevoljnike, stradalnike i prognanike srpskog roda, a ne setiti se svih nevoljnika, stradalnika i prognanika iz drugih naroda i zemalja, ma koje vere oni bili, a naročito naše braće i sestara na Bliskom i Srednjem istoku, u Ukrajini i Africi, posebno u ove svete i blage dane kada proslavljamo rođenje najvećega stradalnika i prognanika u istoriji, Bogočoveka Isusa Hrista, pobednika nad zlom, smrću i satanom. Sećajmo ih se molitveno i pomozimo im delatno kad možemo i koliko možemo! Nezavisno od toga gde živimo i radimo, u otadžbini ili rasejanju, draga deco duhovna, mi smo jedan, hrišćanski, pravoslavni i svetosavski narod koji su Božić i božićnji etos na poseban i jedinstven način oblikovali. Božić je u srcima našim, u dušama našim. Slaveći Božić u radosti i miru sa svim i svakim, učili smo se svetosti življenja i strahu Božjem. Pozdravom „Mir Božji - Hristos se rodi“ i otpozdravom „Vaistinu se rodi“ mi smo formirani kao narod mira Božjeg i dobre volje. To je naš veliki duhovni kapital. Umnožavajmo ga kroz pravilno i sveto slavljenje ovog velikog praznika! Božić nas je vaspitavao u svemu onome što je sveto, čestito i milome Bogu pristupačno. Znajući to, još jedanput vas pozivamo: čuvajmo jedinstvo vere i Crkve svetosavske i svetinju ovog božićnjeg praznika kao zenicu oka svoga! Ne dozvolimo nikome da nas deli po bilo kom osnovu! Srpska pravoslavna crkva bila je, jeste i biće garant našeg duhovnog i narodnog jedinstva! U to ime pozdravljamo vas radosnim božićnim pozdravom: Mir Božji - Hristos se rodi! Vaistinu se rodi! Arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski Irinej