Foto: AP

Kremlj zabrinut, NATO i Berlin osuđuju

PUTIN NAREDIO ISTRAGU: Ispitati sve detalje nuklearne probe u Severnoj Koreji!

MOSKVA - Kremlj je veoma zabrinut zbog tvrdnji Severne Koreje da je izvela probu hidrogenske bombe, rekao je danas pres sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Planeta
> 13:18h

"Predsednik Vladimir Putin je dao instrukcije da se podaci sveobuhvatno istraže, uključujući i podatke seizmološke stanice, da se situacija analizira za slučaj da se tvrdnje o probi potvrde", rekao je Peskov na konferenciji za novinare u Moskvi.

Pjongjang je danas objavio da je izveo probu hidrogenske bombe. Iako ta informacija nije za sada potvrđena veli broj zvanični ka u regionu i svetu osudili taj postupak i izrazili zabrinutost.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg osudio je danas probu hidrogenske bombe Severne Koreje kao pretnju po međunarodnu bezbednost i pozvao Pjongjang da napusti svoj program nuklearnog naoružanja.

"Testiranje nuklearnog oružja koje je objavila Severna Koreja potkopava regionalnu i međunarodnu bezbednost i predstavlja jasno kršenje rezolucija Saveta bezbednosti UN", saopštio je Stoltenberg, a prenosi AFP.

Kako je istakao, Severna Koreja bi trebalo da napusti nuklearno naoružanje i postojeće nuklearne i balističke raketne programe "na potpun, proverljiv i nepovratan način, te da se uključi u verodostojne pregovore o denuklearizaciji".

I Berlin najoštrije osuđuje akciju Pjongjanga ukoliko se potvrdi da je Severna Koreja testirala hidrogensku bombu, saopštio je danas portparol Ministarstva spoljnih poslova Nemačke.

On je rekao i da je Ministarstvo pozvalo na razgovor ambasadora Severne Koreje u Berlinu.