Foto: AP Januar 2016

Testirana bomba

USLEDIĆE OŠTRE MERE: SB razmatra nove sankcije protiv Severne koreje

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija razmatra uvođenje novih sankcija protiv Severne Koreje, nakon što je ta zemlja danas izvela probu hidrogenske borbe, izjavio je britanski ambasador u UN Metju Rajkroft.

Planeta
> 09:34h

"Radićemo sa drugima na rezoluciji o dodatnim sankcijama", rekao je Rajkroft novinarima na marginama vanredne sednice SB UN.

Severna Koreja saopštila je ranije danas da je izvela svoju prvu uspešnu probu minijaturizovane hidrogenske bombe, što još nije potvrđeno, ali su usledile osude sa svih strana sveta. Vest o izvođenju probe emitovana je na severnokorejskoj državnoj televiziji, a prikazan je i snimak kopije naredbe koju je Kim potpisao 15. decembra, a kojom se odobrava najnovija nuklearna proba Pjongjanga.

Foto: AP

"Neka nam 2016. godina počne uz gromoglasni odjek naše prve eksplozije hidrogenske bombe, da ceo svet upre pogled u našu socijalističku, nuklearno naoružanu republiku i veliku Radničku partiju Koreje", napisao je Kim svojom rukom u poruci pored potpisa.

Hidrogenska ili termonuklearna bomba koristi fuziju u lančanoj reakciji koja rezultira daleko snažnijom eksplozijom nego što je to eksplozija usled fisije izazvane samo uranijumom ili plutonijumom. Veruje se da Severna Koreja godinama razvija takvu modernu napravu, a eksperti nisu sigurni da li je danas zaista testirana hidrogenska bomba.