Foto: AP Novembar 2015

Zašto ćuti međunarodna zajednica?

DAČIĆ: Skrnavljenje crkve u Prištini dokaz da Kosovo nije za Unesko

BEOGRAD - Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je skrnavljenje hrama Hrista spasa u Prištini, u prisustvu kosovske policije u vreme Božića, još jedan žalostan dokaz da je Srbija bila u pravu kada se protivila ulasku Kosova u Unesko.

Društvo
> 03:16h

Albanci na Kosovu ne samo da nisu u stanju da zaštite srpsko kulturno i versko nasleđe, već ga sistematski uništavaju bez ikakvih sankcija za počinioce, naveo je Dačić, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

To nije samo nespojivo sa principima Uneska, već zaslužuje osudu svih međunarodnih faktora, dodao je.

Kosovo je jedino mesto u Evropi gde je i danas moguće rušenje, paljenje i skrnavljenje hrišćanskih hramova bez ijedne reči protiv i bez kazne, rekao je Dačić.

"Naprotiv, većina evropskih država ih je nagradila glasajući za njihov prijem u Unesko. Ćutanje međunarodne zajednice očigledno u slučaju Kosova znači odobravanje", zaključio je Dačić.

Kostić: Hitno procesuirati izgrednike

Predsednik opštine Gračanica Vladeta Kostić najoštrije je osudio skrnavljenje crkve Svetog Dimitrija u Sušici i zatražio od nadležnih organa da hitno nađu počinioce napada na imovinu Srpske pravoslavne crkve. "Nije prvi put da se ta crkva obija, a da počinioci ne budu pronađeni i da se ne učini ništa više od uviđaja i konstatovanja zatečenog stanja", naveo je Kostić u saopštenju. On je naglasio da je krajnje vreme da se stane na put onima koji unose nemir među stanovništvo opštine Gračanica i narušavaju bezbednost. "Svetinje se moraju poštovati i nedopustivo je da se ovakve stvari ponavljaju", naveo je Kostić. Nepoznati počinioci obili su crkvu Svetog Dimitrija u Sušici i odneli kutiju sa novcem u kojoj se prikuplja prilog za crkvu. Član crkvenog odbora Nenad Krstić je danas oko 13 casova primetio da je prozor crkve Sv. Dimitrija polomljen i da je odneta kutija sa novcem u kojoj se prikuplja prilog za crkvu. Ističe da nije poznato koliko je novca odneto, ali je pricinjena materijalna šteta.