Sveti znak Slovena

Ukaljani simbol Kolovrat: Ovo stvarno predstavlja slovenska svastika

Indo-evropski narodi, među kojima su i Sloveni, pridavali su veliki značaj ovom krstolikom obliku. Svastika, u slovenskom svetu poznata kao Kolovrat, predstavlja sveti simbol od velikog značaja.

Planeta
> 13:26h

Najstarija svastika pronađena je u Ukrajini, u mestu Mezine. Pronađeni artefakt od slonovače preživeo je neverovatnih 12.000 godina, i verovatno je povezan sa jednom od prvih kultura koje su koristile svastiku u svojoj simbologiji - Vinčanskom kulturom koja je cvetala na tlu današnje Srbije pre nekih 8.000 godina, piše Newsweek.rs Indo-evropski narodi, među kojima su i Sloveni, pridavali su veliki značaj ovom krstolikom obliku. Svastika, u slovenskom svetu poznata kao Kolovrat, predstavlja sveti simbol od velikog značaja za ranoslovenske kulture. Kolovrat simbolizuje beskonačnost i cikličnost kako istorije tako i večnog sukoba dobra i zla.

Foto: Wikipedia/Pandukht, Kolovrat u Jermeniji

Osim toga, Kolovrat predstavlja i simbol Sunca koje nam daje toplotu i život. I drugi narodi su koristili svastiku, odnosno kolovrat. Rimljani, Germani, Kelti, Indijci, Iranci - svima je ovaj simbol bio svet. Tako, zbog velike rasprostranjenosti načini prikaza ovog simbola variraju od naroda do naroda. Drugim rečima, svastika i kolovrat su evoluirali kroz istoriju, i svaka grupa naroda razvila je svoj tip.

Foto: Wikipedia/Valdavia, Rimski podni mozaij sa svastikama

Kolovrat su koristili i prvi indo-evropski astronomi kako bi opisali interakciju duha i materije, svetlosti i tame, istine i laži. Takođe, ovaj simbol je predstavljao i ciklus života i smrti zbog čega je čest na pogrebnim artefaktima i sanducima. Tehnika rezbarenja bila je vrlo zastupljena u ranim slovenskim kulturama, a najčešći simbol bio je upravo kolovrat koji je i danas prihvaćen od strane neo-paganskih sekti.

Foto: Wikipedia/Samzhab, Prozor u obliku svastike u Etiopiji

U Nemačkoj, gde je svastika, odnosno kukasti krst, na lošem glasu zbog strašnih zločina nacista, slovenska verzija, odnosno kolovrat ne potpada pod zakonsku zabranu jer predstavlja važan religijski simbol. Ipak, i pored ove "zakonske tolerancije", simbol je verovatno zauvek ukaljan zlodelima nacističke Nemačke, i neko ko ga nosi verovatno ne bi imao vremena da objasni njegovu svrhu, jer bi od samog starta bio označen kao neo-nacista, fašista i slično.

Foto: Wikipedia/Ungern, Staroruski narodni vez sa kolovratima

(Newsweek.rs) Pogledajte još na portalu Newsweek.rs: Izgubljena prednost: Ovo je 10 najvećih vojnih grešaka svih vremena Spremni za nuklearni rat: Pet činjenica o ruskim "letećim tvrđavama" Svi putevi vode u Rim: Zbog ovoga Nova godina počinje 1. januara Izgleda isto kao jabuka: Ovo drvo je toliko otrovno da se ispod njega ne sme stajati (FOTO) Hvala neandertalcima: Mešanje različitih ljudskih vrsta razvilo naš imuni sistem