Foto: Shutterstock/Ilustracija

Ipak nije štetna

Zašto ne treba izbegavati kožicu kada jedete piletinu?

Već godinama stručnjaci upozoravaju da je kožica najnezdraviji deo piletine, ali najnovija istraživanja pokazuju da to baš nije tako.

Žena
> 00:00h

Kardiolozi i nutricionisti već duže vreme govore o štetnom uticaju kožice i masnih delova piletine, piše sajt Stvar ukusa. Međutim, vreme je da počnete bez griže savesti da uživate i u ovim slasnim delovima pileta. Zbog čega? Većina masti koja se nalazi u pilećoj kožici je zdrava, nezasićena masnoća koja ne škodi zdravlju srca. Sudeći prema rezultatima studije sprovedene u Školi javnog zdravlja na Univerzitetu Harvard, nezasićene masnoće mogu doprineti smanjenju krvnog pritiska i holesterola. Pored toga, ako ostavite kožicu, meso će biti sočnije i ukusnije, pa ćete koristiti manje soli u pripremi. Ipak, pileću kožicu treba jesti u umerenoj količini. Piletina, uključujući i kožicu, ima više omega 6 masnih kiselina u poređenju s drugim vrstama mesa, a ove masne kiseline mogu pojačati upalne procese u organizmu.Zaključak je da možete uživati u sočnim zalogajima piletine i pileće kožice, ali samo u umerenim količinama. SA SAJTA STVAR UKUSA PREPORUČUJEMO JOŠ: Zašto ne treba prati sirovu piletinu Najčešće greške u pripremi piletine Zbog čega je dobro jesti beli luk na prazan stomak Limun, najbolji saveznik u mršavljenju Ove stvari nemojte raditi nakon obroka