Foto: Tanjug Srđan Ilić

Konferencija u Vili Bokeljka

VUČIĆ: Vanredni parlamentarni izbori mogući istovremeno s lokalnim i pokrajinskim

BEOGRAD - Izbori su moguća opcija, ali još nije doneta konačna odluka, izjavio je danas premijer Aleksandar Vučić i podvukao da vanredni parlamentarni izbori ne bi bili dodatni trošak, a da se pri odluci o raspisivanju neće rukovoditi stranačkim interesima.

Politika
> 21:44h

Vučić je na konferenciji za novinare danas u podne u vili Bokeljka rekao da zvižduci na utakmici vaterpolo prvenstva nisu razlog za raspisivanje izbora, da su takva tumačenja smešna, a kao jedini razlog zbog kojeg ne bi raspisao izbore naveo je da bi možda na kratko prekinuli reforme.

Izbori i dalje neizvesni

Na pitanje da li su mogući izbori zbog stranačkih razloga i rejtinga, koji bi mu navodno opao 2018. godine, Vučić je rekao da ga zanima samo ono što je dobro za našu zemlju.

- Ako neko misli da je to zbog zviždanja, vara se. Trpeo sam mnogo gore stvari, da mi ceo stadion viče pogrdne reči... Moj posao je da trpim paradajz, jaja i najteže reči, rekao je Vučić pošto je prethodno podsetio na zvižduke i pogrde koje je dobio na vaterpolu u Areni.

"Mene ne zanimaju stranački razlozi, već samo Srbija. Ukoliko ne dobijemo poverenja naroda, neću više biti na čelu stranke. Biću samo član. Zanima me samo šta je dobro za Srbiju", istakao je premijer.

DRAMA U VILI BOKELJKA: Vučić prekinuo konferenciju, novinarki pozlilo, izneli je na rukama

Predsednik Vlade Srbije nakratko je danas prekinuo obraćanje uživo pošto je jednoj novinarki pozlilo. Ona je odmah na rukama izneta iz sale, a potom joj je pružena pomoć. Vučić je nedugo potom nastavio konferenciju, ali je nekoliko puta obavestio prisutne da je "Svetlani odnosno Ceci dobro, da joj je pružena lekarska pomoć i da joj je došao i muž pa da se kolege ne brinu".

Povodom udruživanja opozicije, rekao je da je to sve dozvoljeno. "Što se tiče procenta glasova, šef pokrajinskog režima rekao je da ima 20 odsto u Vojvodini, Šešelj 20-23, Čanak 15, socijalisti 10, Tadić, Radulović i Čeda 10 posto, nama ostaje malo iznad cenzusa. Neka se raduju i to i ostvare. Izbori su divna demokratska utakmica. Za razliku od mnogih, ne plašim se gubitka vlasti", dodao je Vučić.

On je rekao da je potrebno očuvanje stabilnosti, mira i novog legitimiteta vlade, a da će odluku o tome da li su novi izbori potrebni da bi se to ispunilo doneti i predsednik države i Glavni odbor SNS.

"Teška godina pred nama"

Premijer je, obrativši se uživo iz vile Bokeljka, najavio tešku godinu pred nama. "Očekuje nas mnogo napora, truda i teških reformi u ovoj godini", istakao je premijer. On je dodao da se nećemo obazirati na zveckanje oružjem, već ćemo se fokusirati na ekonomiju.

"To je od ključnog značaja i početkom marta će doći potpredsenik Svetske banke, a potom nas očekuje i poseta predsednika Svetske banke. Mislim da će biti zadovoljni. Možda nisu apsolutno zadovoljni, ali svakako nisu nezadovoljni", dodao je premijer.

Najavio je da sledeće nedelje počinje da obilazi škole i bolnice. "U planu je da posetimo oko 1.000 ustanova. To neće biti samo spoljno krečenje, već obnova", dodaje Vučić.

- Srbija mora da sačuva mir i stabilnost da bi napredovala, to je naš osnovni politički cilj, naglasio je predsednik srpske vlade najavljujući dalju privatizaciju, krovni zakon o platama, promene u EPS i Srbijagasu, ali i dolazak potpredsednika Svetske banke i drugih visokih zvaničnika i stručnjaka vodećih finansijskih institucija.

"Održaću reč za Gašića"

Vučić je rekao i da ukoliko dođe do izbora, Gašić će ipak biti smenjen sa mesta ministra odbrane i pre raspisivanja izbora.

"Ne brinite, držim do svoje reči. Bolje da slušate ono što ja kažem, nego da slušate špekulacije mojih protivnika. Mislim da smo pokazali ozbiljnost, nisam imao nijedan dan odmora, što i nije baš normalno. Imam energiju, ali to zavisi od građana Srbije", dodao je Vučić.

Otvaranje preduzeća

Premijer je najavio kako otvaranje niza preduzeća i radnih mesta, tako i putarskih radova širom Srbije u ovoj, ali i narednoj godini.

- Već za 4-5 dana završićemo radove na mostu kod Ostružnice a na Savindan posle 40 godina rada i nerada, kako hoćete, otvaramo Prokop. Voz Beograd-Novi Sad ići će preko Prokop stanice. Uradićemo i gornji deo stanice sa šoping molova pa će to biti jedna od najlepših stanica. Ići ću i na otvaranje tunelske cevi da neki domaći penušac razbijem o kamen - rekao je Vučić najavljujući otvaranje niza deonica puteva i obilaznica, posebno na jugu Srbije, prema Grdeličkoj klisuri, Pirotu, Dimitrovgradu...

"Do kraja godine privatizacija aerodroma Nikola Tesla"

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da očekuje da do kraja godine bude završena privatizacija aerodroma "Nikola Tesla", bez obzira koji model bude odabran.Vučić je na konferenciji za novinare rekao da se radi na izboru privatizacionog savetnika, jer šest kompanija koje su se javile, nisu bile zadovoljni provizijom i tražili su više novca. "Sada ćemo direktno pregovarati i tražićemo najbolje", naglasio je premijer.

Vučić je ocenio da su velike šanse da se dobije dobra cena za koncesiju beogradskog aerodroma, na šta je uticalo i dobro poslovanje nacionalnog aviprevoznika kompanije Er Srbija, čiji je to matični aerodrom. On je najavio da su ranije bile procene da bi moglo da se za koncesiju aerodroma dobije 100 miliona evra, a da bi sada bilo moguće da se dostigne cena i od 500 miliona evra.

"Nisam optimista, Priština ne ispunjava obaveze"

Vučić je izjavio da je Beograd uvek spreman za dijalog sa Prištinom, ali da nije preterani optimista, jer Priština ne ispunjava obaveze. "Potrebna je promena klime u Prištini i veća odgovornost da bi dijalog mogao da daje bolje rezultate. A mi smo uvek spremni za dijalog", rekao je Vučić na konferenciji za novinare, odgovarajući na pitanje o dešavanjima u Prištini. On je rekao da je odluka kosovskog Ustavnog suda poništava devet najvažnijih elemenata briselskog sporazuma. "O čemu da nastavimo dijalog? Hajde o drugim temama, nastavićemo, a o čemu da nastavimo oko ZSO, kad kosovski Ustavni sud kaže da nije u skladu sa Ustavom. Nema problema, sad ćemo da proveravamo svaku sitnicu sa našim Ustavnim sudom", rekao je Vučić. Beograd je, naglasio je on, ipak uvek spreman za dijalog.

"Hag će dobiti izveštaj na vreme"

Vučić je izjavio da će Vlada Srbije na vreme poslati Haškom tribunalu izveštaj o aktivnostima koje preduzima u slučaju troje članova Srpske radikalne radikala koji su optuženi za nepoštovanje tribunala. "Dobiće izveštaj. Izveštaj su tražili, i dobiće ga", rekao je Vučić. Haški tribunal naložio je juče vlastima Srbije da mu dostavljaju mesečne izveštaje o tome šta preduzimaju da uhapse i prebace u Hag troje članova Srpske radikalne stranke.