Foto: Profimedia

Problemi sa teroristima

SVE VIŠE DŽIHADISTA SE VRAĆA S RATIŠTA U NEMAČKU: Trenutno više od 400 drže na oku

Broj militantnih islamista koji se iz rata u Iraku i Siriji vraćaju u Nemačku u stalnom je porastu i trenutno se više od njih 400 nalazi pod policijskim nadzorom, saopštila je danas nemačka policija.

Planeta
> 22:56h

Šef nemačke savezne policije Holger Minh je rekao da opada broj ljudi koji iz Nemačke odlaze u te dve zemlje i bore se na strani ekstremistickih grupa kao što je Islamska država, dodajući da broj ratnika povratnika raste.

"Sve je manji talas odlazaka", kazao je Minh za ARD televiziju. U međuvremenu imamo više od 400 pojedinaca koji predstavljaju pretnju i koje moramo da držimo na oku", rekao je Minh. Prema njegovim rečima, samoubilački napad, u kojemu je ubijeno 10 nemačkih turista, nije znak da je u Nemačkoj pretnja napadom ekstremista veća nego ranije, prenela je Hina.

Nemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova upozorilo je juče da su u toj zemlji mogući napadi po uzoru na one iz Pariza, javio je "Bild". List citira aktuelni izveštaj ministarstva u vezi sa bezbednosnom situacijom u Nemačkoj.

U izveštaju se navodi da je Nemačka faktički meta džihadistički motivisanih napada i nasilja, kao i da bi oni mogli biti upereni protiv civila kao i zaposlenih u državnim institucijama u svakom trenutku. Nemačke obaveštajne službe, takođe, ocenjuju da bi teroristi mogli da upotrebe taktiku višestrukih napada, sa ciljem širenja panike i straha, kao što je to bilo sa napadima u Parizu 13. novembra prošle godine.