Foto: AP Jan 2015

Stanje na putevima

UPOZORENJE VOZAČIMA: Evo gde je u Srbiji večeras opasna poledica

BEOGRAD - Vozače ove večeri na putevima prvog reda očekuje poledica zbog niskih temperatura i vlažnih kolovoza, dok se na putevima drugog i trećeg u nižim predelima očekuje sneg do 5 centimetara u raskvašenom stanju, a u višim predelima i više, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS).

Društvo
> 19:38h

Na temperaturi već od minus 7 stepeni smanjuje se efekat soli, pa bačena so na kolovoz nema pravo dejstvo na otapanje snega i leda na putu, što otežava rad putara, ali i u velikoj meri smanjuje bezbednost u vožnji.

Zato iz AMSS savetuju vozače da na put kreću isključivo sa dobrim zimskim gumama koje imaju najmanju dubinu šare od 4 milimetra.

Od 1. novembra do 1. aprila vozila moraju biti opremljena sa sve četiri zimske gume, ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica.

Dubina gazećeg sloja na pneumaticima za zimsku upotrebu ne sme biti manja od 4 milimetra. Ukoliko su vremenske prilike u toku zimske sezone takve da nema snega i leda na kolovozu, zimski pneumatici neće biti obavezni.

Van navedenog perioda, vozila mogu biti opremljena zimskom opremom. U pomenutom periodu, van naseljenog mesta, obavezno je posedovanje lanaca ili drugih uređaja za povećanje trakcije u prtljažniku.

Lanci se montiraju na pogonske točkove na deonicama puta koje su označene znakom obaveze upotrebe lanaca kada je sneg na kolovozu. U naselju, vozila ne moraju biti opremljena lancima, odnosno drugim uređajima za povećanje trakcije.

Putevi Srbije: Nigde bez zimske opreme

Javno preduzeće "Putevi Srbije" savetuje vozačima da bez zimske opreme i lanaca ne kreću na put, a ukoliko se odluče na putovanje, treba da voze zaista oprezno i pažljivo. Zbog vlažnih kolovoza i pojave niskih temperatura u jutarnjim i večernjim satima, moguće je stvaranje poledice oni apeluju na vozače da prilagode brzinu kretanja situaciji na putu i savetujemo maksimalan oprez u vožnji. Najopterećeniji putni pravci su putni pravci I prioriteta - auto-putevi i državni putevi I prioriteta gde se preporučuje oprezna vožnja. Na ostalim putnim pravcima I prioriteta kolovozi su vlažni u nižim predelima, snega ima mestimično u raskvašenom stanju do pet centimetara na teritoriji Vranja, Niša, Požarevca, Valjeva, Novog Pazara, Ivanjice, Kosova i preporučuje se oprezna vožnja. Na državnim putevima II prioriteta kolovozi su vlažni u nižim predelima, snega ima mestimično u raskvašenom stanju do pet centimetara na teritoriji Vranja, Niša, Požarevca, Mačve, Novog Pazara, Kragujevca, Zaječara, Kruševca, Ivanjice, Čačka, Beograda i preporučuje se oprezna vožnja. Na ostalim putnim pravcima III prioriteta kolovozi su vlažni u nižim predelima, snega ima mestimično u raskvašenom stanju do pet centimetara na teritoriji Vranja, Niša, Požarevca, Mačve, Novog Pazara, Kragujevca, Zaječara, Kruševca, Užica, Ivanjice, Čačka, Beograda i preporučuje se oprezna vožnja. Na području Valjeva, na putu II B-327 Koceljeva-Valjevska Kamenica, u mestu Plavanj - postoje tri otcepljenja kolovoza, saobraćaj se odvija otežano, važi zabrana za teretni saobraćaj. Zabrane važe do prestanka snežnih padavina. Na području Kruševca, na državnom putu IIA-211 na deonici Brzeće-Kopaonik, IIA-207 deonica Jošanička Banja - Grčak, IIA-208 deonica Vrnjci - Stanišinci - Grčak, IIA-209 deonica Dobre Vode - Stanišinci, važi zabrana za kamione sa prikolicom i šlepere, za ostala vozila obavezna je zimska oprema. Otcepljenje kolovoza postoji na putnom pravcu II B-342 Ub - Karaula - Valjevo (Iverak), koji je neprohodan.