Foto: AP

Nov napad

(VIDEO) KRVAVA DRAMA NA UNIVERZITETU: Izbrojao sam 56 tela, pucali su studentima direktno u glavu

Najmanje 30 osoba, među kojima najviše studenata, ubijeno je danas u napadu na Univerzitet Bača kan na severozapadu Pakistana, saopštili su policijski zvaničnici, ističući da je "operacija protiv napadača okončana".

Planeta
> 23:54h

"Broj žrtava ovog terorističkog napada povećan je na 30", izjavio je za AFP regionalni šef policije Saed Vazir.

Nastava je već bila počela i studenti i profesori su bili u učionicama kad su talibani upali. Na Univerzitetu Baka kan u Čarsadi, 50 km od Pešavara, inače studira 3.000 mladića.

Vazir, međutim, nije precizirao da li je među žrtvama i četvoro napadača koje je vojska ubila. Prema njegovim rečima, operacija je okončana i bezbednosne snage trenutno "raščišćavaju oblast".

Kako se navodi, većina je ubijena u studentskom domu univerziteta za mladiće.

Oni su preživeli (Foto: Reuters)

Policija je izvestila da je većina studenata spasena.

"Svi studenti su evakuisani iz kampusa, ali se teroristi i dalje kriju u različitim delovima univerziteta, a neki studenti i osoblje su zaglavljeni tamo", rekao je šef policije.

"Gardijan" prenosi reči svedoka koje bi mogle da znače da je broj žrtava daleko veći. Nasir, 23-godišnji student ovog univerziteta, kaže da je izbrojao 56 tela.

"Pucali su studentima direktno u glavu", rekao je on.

Neposredno pre napada iz oblasti gde se nalazi univerzitet čulo se nekoliko eksplozija.

Agencije su ranije javile da je među ubijenima i profesor. Televizijske stanice, pozivajući se na zvaničnike spasilačke službe, javile su da je ubijen profesor hemije i da je 50 ljudi ranjeno.

Odgovornost za napad preuzeo je teroristički pokret talibana.

Armija je odmah reagovala i okružila kampus (Foto: Reuters)

Pretpostavlja se da su izabrali baš ovaj univerzitet jer je 20. januara godišnjica smrti paštunskog mirovnog aktiviste Kana Abdula Džafara Kana, po kom je ta ustanova i dobila ime.

Zasad je sigurno da je 21 osoba ubijena, a više od 50 je ranjeno u napadu, izjavio je medijima Šaukat Jusafzai, ministar provincije Hajber-Pahtunhva.

Strahuje se da će broj žrtava biti veći, a pripadnici vojske još izvlače studente iz zabačenih delova univerziteta.

Zbrinjavanje ranjenih (Foto: Reuters)

Ovo je prvi veliki napad talibana na obrazovnu ustanovu od 16. decembra 2014, kada su upali u vojnu školu u Pešavaru i ubili više od 150 osoba, uglavnom dece.

TALIBANI: ČETVORICA BOMBAŠA SAMOUBICA IZVELA NAPAD

Pakistanski talibani preuzeli su odgovornost za današnji napad na Univerzitet Bača kan. Komandant terorističke grupe Tarik-e-Taliban, Umar Mansur, izjavio je agenciji AFP da su napad izvela četvorica njihovih bombaša samoubica. Mansur je rekao da je napad na univerzitet odgovor na vojnu ofanzivu na uporišta ekstremista u plemenskim oblastima.

(Raša tudej/Tanjug)