Foto: Shutter

Donacija

KONAČNO U SRBIJI: Revolucionarni lek za hepatitis C dobiće 20 obolelih

BEOGRAD - U Srbiju je konačno stigao lek protiv hepatitisa C koji i lekari i pacijenti nazivaju revolucionarnim. Terapiju za 20 pacijenata obezbedila je farmaceutska kuća koja proizvodi lek.

Društvo
> 00:00h

Doktorka Jasmina Simonović Babić iz Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije kaže da je sada na potezu država, koja treba da obezbedi sredstva za ostale pacijente.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, profesorka dr Jasmina Simonović Babić rekla je da su lekovi protiv hepatitisa C standard u lečenju pacijenata u mnogim državama, ali da su neophodna sredstva za još pacijenata.

Ovi lekovi su jako važni jer su standard u lečenju pacijenata. Do sada su nadmašili sve protokole i pokazali od 90 do 100 odsto uspešnosti u lečenju", kaže Simonović Babić. Dodaje da je dodatna prednost ovih lekova to što terapija traje kraće u odnosu na ostale terapje.

"Bezbednosni profil lekova je na izuzetnom nivou. Radujemo se što su konačno i naši pacijenti dobili mogućnost da se leče i nadamo se da će to od sada biti i praksa", kaže Simonović Babić. Ističe da prednost u odabiru za terapiju imaju najteži bolesnici. Kako kaže, preporučeno je više pacijenata.

"Svaki treći pacijent pripada katergoriji teških za lečenje. Nažalost, zbog odsustva simptoma, bolest se kasno otkriva i kada prvi put vidimo pacijenta on je u poodmakloj bolesti. Oko 100 do 150 pacijenata ima potrebu za lečenje", dodaje Simonović Babić.

Kaže da se izrađuju smernice za lečenje i dijagnostiku pacijenata. Ministarstvo, dodaje, treba da donese odluku, a republički fond treba da opredeli finansijska sredstva za lečenje. Na Infektivnoj klinici u Beogradu ovaj lek počeće da dobija petoro pacijenata, dok je ova veoma skupa terapija obezbeđena za još 15 pacijenata, koji će je dobijati na ostalim Infektivnim klinikama u Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu.

(RTS)