Foto: Fonet

Neophodna odluka suda za podatke telefonije

POVERENIK ŠABIĆ: Tužilaštva bez odluke suda traže podatke od operatera telefonije

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić upozorio je danas da pojedina javna tužilaštva nezakonito postupaju time što bez odluke suda traže od operatora izdavanje listinga komunikacija.

Društvo
> 00:16h

"Praksa pojednih javnih tužilaštava da bez prethodne odgovarajuće odluke suda, od operatora fiksne i mobilne telefonije i interneta zahtevaju izdavanje listinga komunikacija, kao i dostavljanje drugih zadržanih podataka o komunikaciji predstavlja nezakonito postupanje i kršenje i ugrožavanje ustavnih garancija ljudskih prava", kaže Šabić.

On je, u pismu upućenom republičkoj javnoj tužiteljki Zagorki Dolovac, ukazao da Ustav Srbije u članu 41 izričito jemči tajnost sredstava komuniciranja i predviđa da se od te garancije može odstupiti samo na osnovu odluke suda, a da se ta garancija odnosi i na tzv. zadržane podatke.

Šabić je zatražio da Dolovac obavezujućim uputstvom ukaže svim javnim tužilaštvima na neophodnost, odnosno obavezu da u svom radu striktno uvažavaju ustavne garancije ljudskih prava.