Foto: Facebook/screenshot

Stariji rođak Tiranosaurus reksa

(VIDEO) U VELSU SU ŽIVELI ZMAJEVI: Pronađen dinosaurus star 200 miliona godina

Pronađene su kosti 'mladolikog' dinosaurusa koji je živeo na prostoru gde se danas nalazi Vels pre oko 200 miliona godina.

Tech
> 00:00h

Naučnici su otkrili lobanju i kosti ogromne zveri blizu Penarta, Vels. Stvorenje je imenovano "Dracoraptor hanigani" i jedno je od najstarijih iz doba jure. "Dracoraptor", na latinskom znači "zmaj pljačkaš", što je očigledna referenca za zmaja na prikazanog na zastavi Velsa. Nik i Rob Hanigan, paleontolozi amateri, pronašli su kosti dok su bili u potrazi za ostatcima "ichthyosaur-a".

Ovaj "zmaj" upoređen je sa Tiranosaurusom reksom, ali nije bio, kako naučnici kažu, toliko zastrašujuć. Kosti još nisu formirane u potpunosti, ali nagađa se da je ovo primerak veoma mladog dinosaurusa.

"Zmaj" je lutao ovim krajevima pre nego što su dinosaurusi zauzeli svet, ali su mu velika pretnja bili krokodili i sisari. Klima u ovom delu Britanije je bila veoma drugačija i mnogo toplija.

"Izumiranje bića iz doba trijasa i jure se uglavnom se prepisuje kasnijem uspehu dinosaurusa kroz juru i kredu, ali pre ovog otkrića smo znali vrlo malo o dinosaurusima sa početka ove diversifikacije i kasnije dominacije dinosaurusa. A sada imamo relativno kompletnog, 70 centimetara visokog i oko 200 centimetara dugačkog, mladog teropoda iz najranijih dana jure u Velsu", rekao je naučnik Stiven Vidovic, sa Univerziteta u Portsmautu.

(Independent)