Foto: Tanjug, Milena Popović Ivanović, Supruga, Reakcija, Presud

Evropska pravda zakazala

MILENA IVANOVIĆ: Presuda mom suprugu je skandal, ali nema padanja, borba tek počinje!

Odluka Sudskog veća, sa Rumunkom Roksanom Komšom na čelu, oslobodilo ostalu četvoricu Srba - Delibašića, Lazovića, Iliju i Nebojšu Vujačića. Ovo je skandal neverovatnih razmera, ali tek počinje borba. Oliver je najjači od svih nas, poručila supruga Milena

Politika
> 00:00h

Evropska pravda zakazala je juče, kada je Oliveru Ivanoviću, lideru Građanske inicijative SDP, Euleksovo sudsko veće izreklo kaznu zatvora od devet godina zbog ratnih zločina koje je navodno počinio 14. aprila 1999. u tom gradu. S druge strane, OVK grupa koja je osumnjičena da je učestvovala u trgovini organa Srba i drugih nealbanaca, među kojima su najveći zločinci Agim Čeku, Hašim Tači, Kadri Veselji, Ramuš Haradinaj, Fatmir Ljimaj, na slobodi je i nije ni za šta osuđena. Sudsko veće kojim je predsedavala Rumunka Roksana Komša oslobodilo je ostalu četvoricu optuženih Srba - bivšeg policijskog pukovnik MUP Srbije Dragoljuba Delibašića, profesora Aleksandra Lazovića, advokata Iliju Vujačića i pravnika Nebojšu Vujačića.

Ubijali srpsku decu... Ramuš Haradinaj i Hašim Tači

Ne gube nadu

Porodica Ivanovića do poslednjeg časa je verovala u oslobađajuću presudu.. - Ovo je skandal neverovatnih razmera, ali nema padanja, tek sad počinje borba. Oliver je najjači od svih nas, guramo do kraja. Ova presuda nema nikakve veze s mozgom, to je bilo očigledno svima u sudnici. Advokati će uložiti žalbu, nećemo stati dok se ne dokaže da je nevin - rekla je za Kurir Milena Popović Ivanović, supruga Olivera Ivanovića. Ivica Dačić, šef srpske diplomatije, ocenio je za Kurir da je reč o skandaloznoj odluci Euleksovog suda. - Presuda pokazuje da je politička i da nema veze s pravdom. Dok se Haradinaj oslobađa iz Haškog tribunala, Oliver se tamniči. Što je najznačajnije, nije reč o odluci kosovskih organa, već Euleksa, što pokazuje kakva je evropska pravda - rekao je Dačić. Nikola Selaković, ministar pravde, ocenio je da presuda Oliveru Ivanoviću predstavlja političku farsu za zastrašivanje Srba na KiM: Crvena linija - Suđenje Ivanoviću sada je dobilo svoje pravo obličje - da to nije bio postupak, već politička farsa, koja je za cilj imala političku osudu jednog od najviđenijih kosmetskih Srba, destabilizaciju srpske zajednice na KiM i demonstraciju sile radi zastrašivanja naših ljudi. Šef Vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić kazao je da je vreme da Beograd preispita učešće u pregovorima s Prištinom. - Ovo je crvena linija koja nam ukazuje da se upitamo da li treba nastaviti dalje i kako - naveo je on i zatražio da se Vlada i premijer izjasne o novonastaloj situaciji.

Građanska inicijativa SDP ADVOKATI ULAŽU ŽALBU Građanska inicijativa SDP šokirana je odlukom sudskog veća da Ivanovića osudi na devet godina zatvora. - Ovo je skandal, nastavićemo da dajemo podršku Ivanoviću - rekla je zamenica predsednika GI SDP Ksenija Božović, ističući da će advokati uložiti žalbu na ovu prvostepenu odluku suda.

Jezivo SUZE I POLICIJA Tokom izricanja presude u Mitrovici bilo je vidljivo pojačano prisustvo kosovske policije, a obe kapije koje vode prema zgradi suda bile su zatvorene i kontrolisali su ih pripadnici policije. U sudnici su, pored rodbine i prijatelja, bili i oficir za vezu s Prištinom Vlade Srbije Dejan Pavićević i zamenik direktora Kancelarije za KiM Dušan Kozarev, a nakon što je Ivanoviću izrečena presuda, u sudnici su se začuli plač i negodovanje.

Njihova pravda šta je odlučilo sudsko veće euleksa JOŠ U KUĆNOM PRITVORU Euleks je Ivanovića lišio slobode 27. januara 2014, a sudski proces, tokom kojeg je saslušan 81 svedok, trajao je od 19. decembra 2015. godine. Ivanović je, zajedno s Delibašićem, izricanje presude dočekao u kućnom pritvoru, dok su se ostala trojica Srba branila sa slobode. U obrazloženju presude navodi se da su o događaju u južnom delu Kosovske Mitrovice 1999. godine „van svake sumnje“ utvrđene činjenice da je „14. aprila organizovano čišćenje južne Mitrovice u cilju ubijanja i proterivanja Albanaca“. - Ivanović je bio svestan operacije ubijanja i proterivanja civila i on je voljno postupao po planu znajući da će biti ubistava - navelo je sudsko veće zbog čega je Ivanović proglašen krivim za delo ratnog zločina. - Nije se moglo ustanoviti van svake sumnje da je postupao u svojstvu vođe i lidera srpskih paramilitaraca i da je podstrekivao grupu ili im naređivao - navodi se u presudi. Vreme od skoro dve godine provedeno u pritvoru biće uračunato u zatvorsku kaznu, a dužan je da nadoknadi troškove suđenja od 750 evra. Sudsko veće je odlučilo da Ivanovića zadrži u kućnom pritvoru.

Reagovanja

Rasim Ljajić (sdps) Presuda politička

Logično razmišljanje svih ljudi koji su ostali na Kosovu je da, ako je ovako prošao Ivanović - borac za demokratska prava, šta da očekuju drugi građani. Presuda je pre politički nego pravno motivisana. Aleksandar Vulin (PS) Silovanje pravde To nije pravosnažna presuda - da je pravosnažna, to ne bi bila pravda, već silovanje pravde. Mnogo mi je žao što srpska sudbina uvek stoji negde iza politike. Sanda Rašković Ivić (DSS) Nejednaki aršini To je sramna odluka koja govori o nejednakim aršinima koje evroatlantski deo međunarodne zajednice ima prema nama. U tome iz sve snage učestvuje i Euleks, koji je pokazao da je institucija koja ne štiti vladavinu prava. Vojislav Šešelj (SRS) Antisrpski sud Taj sud je u funkciji suzbijanja srpskih nacionalnih interesa i otimanja KiM. U ovom slučaju Ivanović je osuđen, po svoj prilici, potpuno nevin. Aleksandar Đurđev (Srpska liga) Provokacija Prištine Još jedna u nizu političkih provokacija Prištine. Najoštrije osuđujemo ovo političko nasilje nad nedužnim Srbima. Saša Mirković (Jaka Srbija) Država da reaguje Reč je o silovanju pravde i činu pravnog nasilja nad Srbima. Država mora hitno da reaguje na ovo pravno bezakonje.