Foto: Marina Lopičić

Pozitivna izjava patrijarha o Franji izazvala haos

UROTILI SE Kačavenda, Pahomije i Filaret protiv Irineja zbog pape!

Vladike Nikanor, Justin, Pahomije, kao i umirovljeni Kačavenda i Filaret ne žele da gost iz Vatikana bude primljen u Srbiji, smatrajući da on najpre mora da se izjasni o Stepincu

Društvo
> 18:38h

BEOGRAD - Nekoliko vladika Srpske pravoslavne crkve (SPC) pobunilo se protiv patrijarha Irineja nakon što se on pozitivno izjasnio o mogućnosti da papa Franja poseti Srbiju, saznaje Kurir! Naime, patrijarh je nedavno rekao da „ne vidi ništa loše u tome da papa poseti Srbiju“, što je u SPC, koja u Vatikan treba da uputi poziv za posetu, dovelo do protivljenja njegovom stavu. Iako je nesumnjivo da bi papina poseta bila značajna za Srbiju, pojedini crkveni velikodostojnici ne misle tako.

Urotili se protiv Irineja... Justin, Filaret, Pahomije, Kačavenda i Nikanor
- Grupa vladika koja važi za tvrdu struju u Crkvi, tome se oštro usprotivila. Tako je nastala vrsta pobune protiv patrijarha Irineja, koji je donošenje konačne odluke SPC o upućivanju poziva papi odložio do daljeg. Među onima koji se protive su vladika banatski Nikanor, vladika žički Justin, ali i vladika vranjski Pahomije. Protiv su i umirovljene vladike koje i dalje imaju uticaj unutar SPC, poput Kačavende i Filareta - priča izvor Kurira blizak SPC i dodaje da „pobunjenici“ smatraju da nije vreme da papa dođe jer, kako tvrde, građani Srbije ne bi na to gledali blagonaklono. Takođe, smatraju da bi on morao jasno da se odredi prema pitanju kanonizacije Stepinca, koji u NDH ništa nije učinio da zaštiti srpski narod, već je podržavao nacistički ustaški režim. Nikola Knežević, predsednik Centra za istraživanje religije, kao osnovne razloge protivljenja dolaska pape vidi postojanje predrasuda unutar SPC.
Zalaže se za dijalog... Papa Franja

Vekovne predrasude

- To su vekovne predrasude koje pripadaju antizapadnom i zavereničkom diskursu, koji u Vatikanu vidi arhineprijatelja Srba, srpstva i, na koncu, hrišćanstva. Takvim krugovima nije odgovarao nijedan papa, pa ni Franja - kaže on. U SPC o ovome niko nije želeo zvanično da govori.

Podele unutar SPC SUKOB „NOVOTARACA“ I „STARINACA“ U vrhu Crkve godinama postoji generacijski sukob između vladika, koje su podeljene na „novotarce“ i „starince“ Brojne afere koje poslednjih godina potresaju SPC stvorile su veće podele među vladikama Velikih sukoba mišljenja u SPC je bilo prilikom izbora patrijarha 2010. godine, a pobedila je takozvana umerenija struja Na prošlogodišnjem zasedanju Sabora izbio je žestok sukob vladika o sudbini episkopa Filareta i Georgija Vladike su se na Saboru maja 2015. podelile u dva tabora, koje su predvodili episkop bački Irinej i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije

Anketa DA LI BI PAPA TREBALO DA POSETI SRBIJU? Srđan Srećković bivši ministar vera Pre ili kasnije, papa će doći To je kompleksno pitanje u ovom trenutku, ali sam siguran da će do te posete pre ili kasnije doći. A da li je sada pravi trenutak da se to dogodi, nisam u potpunosti siguran. Gordana Čomić narodna poslanica DS SPC treba da ukaže gostoprimstvo Papa Franja treba da nas poseti, više sebe i svojih ekumenskih poruka radi, nego Srbije radi. SPC nema razloga da mu ne ukaže gostoprimstvo i tako dokaže da pravoslavlje ne traži neprijatelja već saradnika svuda. Sanja Đorđević pevačica Treba da dođe u Srbiju Naravno! Mislim da bi papa Franja, poglavar Rimokatoličke crkve, trebalo u narednom periodu da poseti Srbiju.