Foto: Shutter

Ledeno u surčinskim vrtićima

JEZA: Mališane na - 10 ostavili bez grejanja

U obdaništima „Duga“ i „Lastavica“ dečica se danima smrzavaju i sede u jaknama. Nadležni kažu da je kvar u sistemu grejanja

Društvo
> 00:00h

Mališani koji idu u surčinske vrtiće „Duga“ i „Lastavica“ ovih dana, kada temperatura ide i do minus 10 stepeni, nemaju grejanje! Radijatori su u tim obdaništima ledeni, pa dečica po ceo dan sede u zimskim jaknama. Zabrinuti roditelji juče su se obratili i redakciji Kurira. Cvokotali od hladnoće - U vrtiću „Lastavica“ grejanja nema od srede! Unutra je malo toplije nego spolja. Deca sede u zimskim jaknama i cvokoću od hladnoće, a muče se i vaspitačice. Nekoliko mališana se prehladilo - ispričao nam je roditelj dečaka koji ide u vrtić „Lastavica“. Još je gora situacija u vrtiću „Duga“. Tamo su radijatori ledeni već sedam dana, a mamama i tatama poručeno je da će im deca biti premeštena u druga obdaništa.

- Juče je možda svega deset odsto dece došlo u vrtić jer je unutra toliko hladno da bez jakne i kape ne može da se boravi. I direktorka savetuje da se deca ne dovode pošto je mnogo hladno. Ona kaže da je posredi neki kvar koji toplane treba da reše, a da će u međuvremenu organizovati prelaske dece u druge vrtiće. Meni to jeste veliki problem jer stvarno nemam kome da ostavim dete, a opet ne može da sedi ni ovde gde ima svega desetak stepeni - požalila se majka mališana koji ide u vrtić „Duga“. U vrtiću tajac Međutim, kako saznajemo, ovi vrtići se ne greju iz toplana, već samo preko lokalnih kotlarnica. U predškolskoj ustanovi (PU) „Surčin“ nisu bili raspoloženi za razgovor. Zaposleni koji su se javljali na telefon prvo su rekli da će nam se direktorka Vesna Nikačević javiti, a potom su naveli da je zauzeta tokom celog dana i da nema mnogo vremena za pitanja novinara. Međutim, iz Sekretarijata su juče javili da je grejanje stiglo tokom jučerašnjeg dana. (M. L.)

Puna cena vrtića UKINUTE SUBVENCIJE ZA SAMOHRANE MAJKE? Redakciji Kurira javila se i samohrana majka iz Beograda, koja će, po novim propisima, morati da plaća punu cenu vrtića. - Rečeno mi je da ću kao i sve druge, neugrožene kategorije, morati da platim punu mesečnu cenu vrtića od 5.540 dinara. To znači da ja koja živim sama sa detetom plaćam isto kao i oni koji žive u velikim domaćinstvima i čija su primanja po članu porodice daleko veća od mojih. Mislim da je to sramota, ja nisam birala da budem samohrana majka - požalila nam se ova žena dok nam iz Sekretarijata za socijalnu i dečju zaštitu nisu odgovorili na pitanja u vezi sa ovim slučajem.