Putinov saradnik tražio od šefa srpske vlade

ROGOZIN TRAŽI GROB PRETKA U SRBIJI: Pomozite mi da nađem čukundedu!

Potpredsednik ruske vlade zamolio premijera Srbije da mu pomogne da pronađe grob pretka koji je 1920. emigrirao iz Rusije u Jugoslaviju

Društvo
> 00:00h

BEOGRAD - Potpredsednik vlade Rusije Dmitrij Rogozin zamolio je putem društvene mreže Tviter premijera Srbije Aleksandra Vučića da nađe mesto na kojem je sahranjen njegov čukundeda, general-major ruske vojske Nikolaj Antonovič Mitkevič Žoltok!

- Zamolio sam premijera Srbije Vučića da mi pomogne da pronađem mesto na kojem je sahranjen moj čukundeda, general-major ruske armije Nikolaj Antonovič Mitkevič Žoltok - napisao je Rogozin. Zatim je objasnio da je njegov čukundeda, zajedno sa saborcima, 1920. godine napustio Sevastopolj i emigrirao u Jugoslaviju. Tu je i umro, ali se ne zna gde je sahranjen.

Ekspresni odgovor Srpski premijer je odmah odgovorio na ovu molbu ruskog zvaničnika. - Dragi prijatelju, učinićemo sve da pomognemo - napisao je Vučić na Tviteru. Nakon ruskog građanskog rata, u kojem je streljana i ruska carska porodica, iz Rusije je izbeglo oko dva miliona ljudi, a oko 44.000 nastanilo se u Jugoslaviji. Među njima su bili general Petar Vrangel, predsednik Državne dume Mihail Rodžijanko, predstavnici Ruske pravoslavne crkve, kao i mnogi ruski naučnici, umetnici, lekari... Rogozin je nedavno, prilikom posete Srbiji, u intervjuu za Sputnjik rekao da bi za njega bilo veoma važno da pronađe čukundedin grob:

Dopisivanje... Rogozinov tvit i Vučićev odgovor

Mnogo grobova - Nažalost, ima mnogo napuštenih grobova ruskih oficira. Moj čukundeda je bio jedan od komandanata Bele garde na jugu Rusije i dvadesete godine je, sa ostatkom ruskih belogardejaca, otišao u emigraciju. Došao je brodovima sa Vrangelom. Kako Kurir nezvanično saznaje u Vladi, Ministarstvo odbrane radi na pronalaženju groba Rogozinovog pretka. - Premijer je dao nalog i trenutno se za njim traga. U vojnom arhivu ga nema, a u potragu su se uključili i ljudi iz Vojnog muzeja - kaže naš sagovornik.

Pradeda sa ovih prostora ROGOZIN IMA NAŠE KRVI Rogozin je pre nekoliko godina otkrio da je poreklom Srbin! Njegov pradeda Milan Jovanović potiče iz srpskog plemena Drobnjaci iz Petnice kod Šavnika, odakle je kao dobrovoljac 1904. potegao na dalek put kako bi učestvovao u rusko-japanskom ratu. Dogodila se ljubav i nakon rata Milan je ostao u Rusiji i tu zasnovao porodicu:- S mojom srpskom krvlju ništa nije problematično. Istina je da je deda moje majke bio Milan Jovanović, koji se kao dobrovoljac našao u ruskoj armiji, i da je moguće da je rodom iz kraja Radovana Karadžića. To bih istražio da svi papiri nisu nestali u ratovima.

SPREMNI ZA FINALE NAPRED DELFINI: Kurir poklanja veliki poster vaterpolista reprezentacije Srbije Najtiražnije srpske dnevne novine Kurir, danas poklanjaju poster vaterpolista naše reprezentacije svojim čitaocima U finalu Evropskog prvenstva za zlatnu medalju boriće se Gojko Pijetlović, Dušan Mandić, Živko Gocić, Sava Ranđelović, Miloš Ćuk, Duško Pijetlović, Slobodan Nikić, Milan Aleksić, Nikola Jakšić, Filip Filipović, Andrija Prlainović, Stefan Mitrović, Branislav Mitrović i selektor Dejan Savić. I to nije sve! Na poleđini postera odštampane su pobedničke parole za finale „Srbi bogovi vaterpola!“, „Ne štedite pluća, nek bazen proključa“, „ Svaka cura fina želi svog delfina“, „Ja te volim, ja te volim, Srbijo!“. Dragi čitaoci, Kurir u ruke i bodrite naše delfine u finalu.