Foto: Tanjug Zoran Žestić

Podrška

PROTIV PRESUDE OLIVERU IVANOVIĆU: Završen protest na Trgu Nikole Pašića

BEOGRAD - Zbog odluke Euleks suda da Olivera Ivanovića osudi na 9 godina zatvora zbog "ratnog zločina" počinjenog nad civilima tokom 1999. nekoliko stotina gradana protestovalo je danas na beogradskom Trgu Nikole Pašića

Politika
> 18:26h

Obraćajući se okupljenima, jedan od Ivanovićevih branilaca Nebojša Vlajić ocenio je da je presuda Medjunarodnog sudskog veća u Kosovskoj Mitrovici "uništila i ono male nade u zajednički život" Srba i Albanaca kao i da je njen cilj da "obezglavi" preostali srpski narod u pokrajini.

"Pre dve godine uhapšen je najbolji Srbin ne samo sa severa Kosova i Metohije nego i iz Srbije. Tužilac za 15 godina nije našao nijednog svedoka koji bi direktno optužio Olivera Ivanovića za ono što mu se stavlja na teret. Uz to mu je sudio i kosovski sud kome nisu ni potrebni dokazi da bi nekoga ko je nepodoban, osudio", kazao je Vlajić.

Okupljenima na protestu obratio se i sin Olivera Ivanovića, Žarko koji je pročitao pismo svog oca koji je rekao: " Nikada neću dozvoliti da me oteraju sa našeg Kosova". Njegov otac ponovio da neće odustati od borbe za svoje ideale i u kome je zahvalio svima koji su njemu i njegovoj porodici pružili podršku.

Okupljeni gradjani nosili su transparente na kojima je pisalo "Ja sam Oliver" i "Oslobodite Olivera". Lider Građanske inicijative Oliver Ivanović proglašen je krivim za ratni zločin i osuđen na devet godina zatvora zbog ubistva grupe Albanaca u južnom delu Kosovske Mitrovice aprila 1999. godine. Istovremeno, oslobođen je za drugi slučaj ubistva i pokušaja ubistva iz 2000. godine.

Kako se navodi u obrazloženju presude, o događaju u Južnoj Mitrovici su "van svake sumnje" utvrđene činjenice da je "14. aprila organizovano čišćenje južne Mitrovice u cilju ubijanja i proterivanja Albanaca".