Ručak

Rižoto s pečurkama i belim vinom

Recept dana
> 00:00h

- 20 g suvih vrganja - 100 g šampinjona - 80 g bukovača - 2 kašike maslinovog ulja - 1 sitno seckani crni luk - 1 kašika listova sveže majčine dušice - 350 g pirinča - 100 ml suvog belog vina - 1,2 l tople supe od povrća (napravljene od dve kocke) - so, biber - 25 g maslaca - 40 g rendanog parmezana Suve vrganje stavite da se namaču u hladnoj vodi oko pola sata. Kada omekšaju, dobro ih ocedite. U velikom tiganju na umerenoj vatri zagrejte malsinovo ulje, pa uz povremeno mešanje pržite sitno iseckan luk dok ne omekša. Dodajte sve pečurke prethodno isečene na listiće i majčinu dušicu, pa kuvajte još tri minuta. Dodajte pirinač i stalno mešajte tri minuta kako bi se on propržio i upio ukus pečuraka. Sipajte vino i kuvajte još tri minuta dok alkohol ne ispari, pa nakon toga pomalo dodajte supu. Povremeno promešajte i pustite da pirinač upije supu pre nego što je dodate još. Začinite i kuvajte na laganoj temperaturi. Nakon 20 minuta sklonite tiganj s vatre i umešajte maslac. Na kraju dodajte rendani parmezan i poslužite.