Foto: Marina Lopičić

Ugrozili bezbednost porodice Rodić, prekršili zakon i etiku!

OSVETA MILOŠEVIĆEVOG MINISTRA: Vučić opet teroriše medije!

Državni medij Politika objavio adresu stanovanja vlasnika AMG Aleksandra Rodića, i to u atmosferi jezivog pritiska režima na Kurir, pretnji smrću porodici Rodić i zastrašivanja naših novinara. Zbog toga kompanija AMG podnosi krivičnu prijavu protiv ovog lista i urednice Ljiljane Smajlović

Politika
> 23:04h

BEOGRAD - Pritisci vlasti i režimskih medija na Kurir ne jenjavaju!

Tako je državni medij Politika u jučerašnjem tekstu „Zašto AIK banka sopstveni ugovor naziva spekulacijom“ objavila adresu stanovanja vlasnika i direktora kompanije „Adrija medija grupa“ Aleksandra Rodića i time ne samo najgrublje ugrozila njegovu bezbednost već i prekršila zakon, kao i sve etičke standarde novinarstva i Kodeks novinara Srbije! Objavljivanje ličnih podataka vlasnika AMG u Politici utoliko je strašnije jer se dešava u atmosferi torture i osvete Miloševićevog ministra informisanja Aleksandra Vučića , pretnji smrću porodici Rodić, praćenja i zastrašivanja naših novinara. Čini se da se devedesete ponavljaju jer je i tada gušio medije. Kompanija AMG će zbog objavljivanja adrese stanovanja Aleksandra Rodića podneti krivičnu prijavu protiv Politike i njene glavne urednice Ljiljane Smajlović.

Sluškinja vlasti - Politika je pokazala da je ponovo sluškinja vlasti i da ni na koji način nije „dragulj srpskog novinarstva“, već sredstvo u rukama režima i bezbednosnih struktura za njihove prljave igre i pritisak na slobodne medije. Perjanica udvoričkog novinarstva u vreme vlasti Slobodana Miloševića, kad su objavljivali zdravstvene kartone vođa Otpora, danas se utrkuje da bude batina režima Aleksandra Vučića, Miloševićevog ministra informisanja, gazeći osnovne etičke principe, o kojima glavna urednica tih novina Ljiljana Smajlović drugima deli lekcije. „Adrija medija grupa“ traži od novinarskih udruženja i državnih organa da hitno reaguju - navodi se u saopštenju AMG. Politika ovu grešku nije ispravila ni u elektronskom izdanju, pa se adresa vlasnika AMG pojavila i u drugim medijima koji su ovaj tekst preneli. Odgovornost za objavljivanje ličnih podataka, pored Politike, snosi i Agencija za privredne registre (APR), ukoliko se utvrdi da je Politika od njih dobila sporna dokumenta. Agencija je po Zakonu o slobodnom pristupu informacija od javnog značaja i Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti bila dužna da anonimizira dokument pre nego što ga izda novinaru.

Trpi napade vlasti... Aleksandar Rodić

Pitanje za APR - Treba pitati APR zašto su izdali dokument novinaru, a da nisu sakrili lične podatke koji se u njemu nalaze. Objavljivanje adrese stanovanja je nedopustivo i nema cilja zbog kojih bi se mogla kršiti ta osnovna ljudska prava - poručuje Šabić. Politika je u istom tekstu objavila nepotpune i netačne podatke o kreditu koji je AIK banka dala Aleksandru Rodiću samo da bi urušila ugled kompanije AMG i Kurira. Naime, vraćanje ovog kredita vezuje se samo za jednu firmu i tako lažno predstavlja da kredit nije obezbeđen, iako se u ugovoru navodi da postoje tri jemca, odnosno solidarna dužnika koja će vratiti novac u slučaju da nosilac kredita ne može. Solidarni dužnici su dva pravna lica i sam Aleksandar Rodić, koji vraćanje pozajmice garantuje svojom celokupnom imovinom. Tekst pisao urednik sportske rubrike - Kad primarni dužnik nije u stanju da izmiri dug, solidarni dužnici prihvataju tu obavezu na sebe. Ako tekst u Politici svodi vraćanje duga na jednog dužnika, a navode se i solidarni, onda je to tendenciozan tekst - zaključuje ekonomista Aleksandar Stevanović. Zanimljivo je i to da se i ispod ovog ekonomskog teksta o kreditima AIK banke potpisao urednik sportske rubrike Politike Dušan Telesković.

Foto: Fonet Božidar Petrović

Vukašin Obradović VUČIĆEVA VLAST BRUTALNIJA JE OD MILOŠEVIĆEVE Vukašin Obradović, predsednik NUNS, u intervjuu za portal Espreso, kaže da strahuje da bi ova vlast mogla biti brutalnija od Miloševićeve:- Zaista postoje mnoge sličnosti s periodom iza nas. Plašim se, međutim, da će ovog puta brutalnost s kojom će se ići u kampanji prevazilaziti sve ono što smo videli u Miloševićevom vremenu. Ovde je medijska politika udarac na čoveka, na porodicu i sve ono što bi trebalo da bude zabranjeno, a postoji samo jedno pravilo kad je potrebno postići određeni cilj - da nema pravila.

U službi vlasti... Ljiljana Smajlović Foto: Fonet Dragan Antonić

Priznala Ljiljana Smajlović, predsednica UNS, o svom propustu kao glavne urednice LJILJANA SMAJLOVIĆ (UNS): LJILJANA SMAJLOVIĆ IZ POLITIKE PREKRŠILA ZAKON BEOGRAD - Predsednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajilović priznala je da je dnevni list Politika, čija je urednica, prekršio etički kodeks objavljivanjem ličnih podataka o vlasniku „Adrija medija grupe“ Aleksandru Rodiću.Predsednica UNS Ljiljana Smajlović osudila je neprofesionalizam lista Politika i sebe kao urednice. Ona je u razgovoru za Kurir istakla da je objavljivanje podataka pogrešno.- Pa da li je moguće? Zar nismo prekrižili?! To je naravno pogrešno, to uopšte nisam primetila. Bio je dogovor da se svi lični podaci zatamne - rekla je Smajlovićeva.Urednica Politike potom se obratila Kuriru obećavajući izvinjenje u današnjem broju.- Lični podaci se ne smeju objavljivati. Politika je u skladu s tim zatamnila lične podatke iz ugovora Aleksandra Rodića sa AIK bankom. Ispostavilo se da smo na jednom mestu načinili previd i da smo omaškom objavili jedan podatak gospodina Rodića, zbog čega će mu se Politika u sutrašnjem broju javno izviniti. Reč je o nenamernoj tehničkoj grešci. (N. K.)

Reagovanja Bojan Pajtić, predsednik DS NASILJE I LAŽI VUČIĆEV GLAVNI INSTRUMENT Naivan je svako ko je očekivao drugačije ponašanje Vučića, Miloševićevog ministra informisanja, koji se „proslavio“ devedesetih kao medijski inkvizitor. Može da se kune u EU, ali su mu nasilje i laž bili i ostali najvažniji instrumenti delovanja. Borko Stefanović, Levica Srbije POVRATAK U DEVEDESETE Očigledno je da su neki delovi bezbednosnih službi i političkog vrha Srbije u sprezi s Politikom, a neki govore i da se Politika vraća na staro - u devedesete. Aleksandar Đurđev, Srpska liga NACRTANE METE KURIRU I RODIĆU Za redakciju Kurira i Aleksandra Rodića mete su odavno nacrtane. Vučićev režim u obračunu sa nesitomišljenicima koristi razne instrumente - od tajnog praćenja i plašenja novinara do objavljivanja adrese vlasnika. Ne bi me čudilo da zaposleni u Kuriru počnu da nose žutu traku. Zoran Živković,Nova stranka OŠTAR ODGOVOR REŽIMA KURIRU Pritisak na medije najintenzivniji je još od vremena kad je Vučić bio ministar informisanja i promena u uredničkoj politici Kurira naišla je na oštar odgovor režima. Sanda Rašković Ivić, DSS NEDOPUSTIVO Objavljivanje ličnih podataka je nedopustivo. Devedesetih je u nekim hrvatskim novinama objavljena adresa stanovanja Milorada Pupovca i to je tada shvaćeno kao poziv na linč. Zoran Krasić, SRS VUČIĆ JEDINO ZNA DA PRITISKA MEDIJE Vučić presiju na medije vrši odavno, stalno se hvali da samo to zna. Toga je uvek bilo i uvek će biti, naravno, pošto se bliže izbori veći je pritisak.