Foto: Facebook/screenshot

Koristiće isključivo obnovljive izvore energije

(FOTO) NAJKOMPLEKSNIJI I NAJNAPREDNIJI OBJEKAT DO SADA: Fejsbuk gradi novi centar u Irskoj

Mark Zukerberg, osnivač najpopularnije društvene mreže Fejsbuk, otkrio je da namerava da izgradi novi centar u Irskoj, ovo je drugi centar koji ova kompanija gradi u Evropi.

Tech
> 20:02h

"Ponosan sam što mogu da saopštim da će kompanija Fejsbuk izgraditi šesti centar u Kloniju u Irskoj. Zadatak naših centara je da vam omoguće sve usluge koje Fejsbuk nudi. Radi se o najkompleksnijim objektima ikada napravljenim. U njemu će biti smešteni najnapredniji serveri i mreže koji su razvijeni u projektu 'Open Compute Project'. Koristićemo isključivo obnovljive izvore energije. Centar će se hladiti pomoću spoljašnjeg vazduha, a blizinu Irskog mora ćemo iskoristiti za indirektan proces hlađenja kako bismo filtrirali so iz vazduha. Drago nam je što investiramo u Irsku i što postajemo deo zajednice Klonija i što nastavljamo da gradimo velike strukture koje povezuju našu globalnu zajednicu", objavio je Zukerberg na svom profilu na Fejsbuku.

Zasad jedini evropski centar nalazi se u Lulei u Švedskoj.

Zukerberg će u februaru doputovati u Barselonu, gde će prisustvovati kongresu "Mobile World". Tamo će razgovarati o planovima za korišćenje solarnih aviona, satelita i lasera u povezivanju sveta.