Foto: Facebook

Skandalozan propust

(FOTO) A POSLE SE PITAMO ŠTO PIŠU NEZNAM: Pogledajte kako izgleda đačka knjižica u Srbiji!

BEOGRAD - Rasprava o pismenosti je česta na internetu, a sledeći put kada vas iznervira kako neko ne razlikuje "jer" i "je l", setite se ove neprihvatljive greške na đačkoj knjižici.

Društvo
> 17:10h

Svetlana Pajević, majka jednog gimnazijalca požalila se na društvenim mrežama kako umesto "podaci" kako je ispravno, piše "Podatci o učenju u vladanju učenika".

"Pismenost je definitivno iskorenjena u Srbiji. Ovo je zvaničan dokument, đačka knjižica za srednje skole. Slika govori više od hiljadu reči, svaki dalji komentar je nepotreban", napisala je Svetlana Pajević.

Ona kaže da njeno dete ide u IV gimnaziju, a da je đačku knjžicu kupila u knjižari.

Podsetimo, nedavno je uočena greška i na zvaničnim pasošima Srbije.

Prosvetni pregled: Đačka knjižica falsifikat?

Nije prvi put da se Prosvetni pregled suočava sa falsifikovanjem đačkih knjižica, a fotografija knjižice sa slovnom greškom je zlonamerna fotomontaža ili je u pitanju falsifikat, rečeno je u toj izdavačkoj kući. Kažu da još nisu utvrđene sve činjenice u vezi sa spornom knjižicom , da se čeka da se dostave informacije ko je i gde kupio tu knjižicu, kako bi se tačno znalo o čemu se radi.

Kada se bude znalo sve, predmet će biti upućen policiji i tužilaštvu, a iz Prosvetnog pregleda kažu da su spornu knjižicu videli samo u medijima, kao i da se ta fotografija pojavila najpre na društvenim mrežama. Napominju da je veliko pitanje gde je knjižica kupljena, da se to mora i dokazati, te dodaju da je vrlo moguće da je cela knjižica falsifikovana, sa sve logom Prosvetnog pregleda. Ističu da će se vrlo brzo znati ko je takve knjižice, ako postoje, "naštampao i pustio neovlašćeno u promet", kao i koja knjižara i gde je nabavila knjižicu s takvom slovnom greškom i od koga ju je škola naručila.

(EPK/Tanjug)