Foto: Marina Lopičić

Intervju: Marija Nenić autorka „Uzbune!“: Večeras u „Uzbuni!“ u 20 sati na sajtu kurir.rs

VEČERAS U 20 SATI U UZBUNI NA PORTALU KURIRA: Režimski napadi na nezavisne medije!

Javnost može da se obmanjuje ukoliko se poseduju mediji. Čim ste tema „Uzbune!“, znači da ste društveni problem, kaže Nenićeva

Društvo
> 21:14h

BEOGRAD - Marija Nenić je autorka nove emisije „Uzbuna!“, koja se emituje svakog utorka u 20 časova na sajtu kurir.rs i Kurir Jutjub kanalu. Samo četiri epizode „Uzbune!“ imale su više od 150.000 pregleda do sada. A da li je očekivala toliki odjek, posebno kada je obrađivala temu prisluškivanja, šta sprema novo, kao i da li strahuje za svoju bezbednost, Nenićeva otkriva u razgovoru za Kurir. - Nisam znala čemu da se nadam i sa čime da poredim gledanost emisije. Ranije sam radila emisije za televiziju i tu se znalo da li je gledanost dobra ili ne. Internet je nešto potpuno novo za mene. Kada sam videla da su interesovanje i gledanost veliki, koliko pregleda ima emisija i kakve su reakcije i komentari, to mi je dalo vetar u leđa da nastavim i veoma sam zadovoljna. Koje teme istražujete? - Bavimo se temama koje se tiču svih građana. Počelo je sa emisijom o petardama. Prošle emisije bavile su se prisluškivanjem i to je imalo veliki odjek u javnosti. Počinjem da obrađujem teme koje se tiču nekih nezakonitih radnji, kako pripadnika Vlade i vlasti tako i nekih kriminalaca, ali i običnih ljudi. Ovo nisu nikakvi napadi na Vladu, nego se bavimo temama koje su od javnog značaja, a korupcije, nažalost, ima svuda, pa i u vlasti. U suštini, „Uzbuna!“ se trudi da da odgovore koliko je pojava koju obrađujemo prisutna, a čim je tema emisije, znači da je već postala društveni problem. A šta ćete večeras prikazati u „Uzbuni!“? - Večerašnja emisija tiče se režimskih napada na nezavisne medije i portale koji se bave istraživačkim novinarstvom. Javnost može da se obmanjuje, javnost je laka za manipulaciju ukoliko se poseduju mediji. Zato postoje nezavisni portali, tako i Kurir, tako i moja emisija, koji su tu da skrenu pažnju i otvore oči javnosti. Odatle i sam naziv emisije „Uzbuna!“. Da li ste možda uplašeni za svoju bezbednost? - Nisam zato što sam uvek profesionalno i odgovorno radila svoj posao. Ne treba klečati, nego raditi objektivno i profesionalno i postaviti sva pitanja i tražiti svaki odgovor. (M. B.)

Ko je Marija Nenić AUTORKA USPEŠNIH EMISIJA Marija Nenić je 2004. godine počela da radi kao novinarka jutarnjeg programa na Studiju B, 2006. prelazi na B92 i počinje da se bavi temama koje se tiču kriminala, korupcije, policije i crne hronike, da bi 2008. lansirala autorsku emisiju „Patrola“, koja je bila izuzetno gledana, a onda 2011. prelazi na RTS i počinje sa emisijom „Uviđaj“. Radila je kao portparol UKP dok je načelnik bio Rodoljub Milović. Sada je autorka nove emisije „Uzbuna!“, koju možete pogledati svakog utorka u 20 časova na sajtu kurir.rs ili Kurir Jutjub kanalu.

?list=PLk2HHOT2ILDQMjD4gLNcW70BPICrHlbnd