Foto: AP

Mere protiv izbeglica

DANSKA USVOJILA KONTROVERZNI ZAKON O MIGRANTIMA: Oduzimaće im vrednosti i novac da plate smeštaj

Danski parlament danas je usvojio paket mera koje bi trebalo da odvrate izbeglice od traženja azila u toj zemlji, a jedna od mera predviđa oduzimanje vrednijih predmeta ili novca od izbeglica kako bi se platili troškovi njihovog izdržavanja.

Planeta
> 00:00h

Taj paket mera je usvojen uprkos kritikama međunarodnih organizacija za zaštitu ljudskih prava, preneo je Rojters. Mere je u parlamentu Danske podržala uverljiva većina poslanika. Na danskoj političkoj sceni je u poslednje vreme došlo do pomeranja udesno, zahvaljujući popularnosti anti-imigracione Danske narodne partije, ocenjuje Rojters.

Novousvojeni paket mera omogućava danskim vlastima da oduzmu od tražilaca azila novac preko iznosa od 10.000 kruna (1.340 evra) koliko je dozvoljeno da unesu u zemlju, kao i pojednačne predmete od vrednosti koja prelazi taj iznos.

Od toga bi izuzete bile burme, kao i drugi predmeti od sentimentalne vrednosti, kao što su veridbeni prsteni, porodični portreti i medalje. Pravni stručnjaci su, međutim, negodovali zbog mera koje otežavaju okupljanja članova porodica i dobijanje dozvole za boravak.

Kopenhagen želi da poveća period čekanja za izbeglice pre nego što mogu da prijave dolazak članova porodice s jedne na tri godine. Predlog zakona je osudio je UNHCR, koja strahuje da će on podstaći ksenofobiju, kao i brojne druge organizacije za zaštitu ljudskih prava, dok su svetski mediji taj plan uporedili sa praksom nacista iz Drugog svetskog rata da od Jevreja plene zlato i druge vredne predmete.