Foto: Ap 4 Jan 2016

Strašna sudbina

MLADI SIRIJAC UMRO ČEKAJUĆI REGISTRACIJU: Nekoliko dana nije mogao da dođe na red

Vlasti u Berlinu istražuju slučaj Sirijca koji je, prema navodima društava koja se brinu oko izbeglica, umro nakon višednevnog stajanja u redu pred kancelarijom za registraciju izbeglica.

Planeta
> 04:12h

"Mi o tom slučaju još nemamo dovoljno informacija da bismo mogli dati bilo kakve izjave", rekla je predstavnica Berlina za pitanje zdravstva, koja je naglasila da još traju ispitivanja po nadležnim bolnicama. Prema informacijama udruženja "Moabit pomaže" (Moabit je berlinska gradska četvrt u kojoj se nalazi kancelarija za registraciju izbeglica), 24-godišnji Sirijac je umro nakon što je danima čekao registraciju pred Kancelarijom za socijalna i zdravstvena pitanja u kojem se registruju novopridošle izbeglice. Udruženje tvrdi da je tokom višednevnog čekanja oboleo i na kraju umro. "Kad čovek danima stoji na hladnoći i vlazi, prehlada se brzo može pretvoriti u upalu pluća", rekla je portparolka udruženja.

Jedan član udruženja je na svojem FB profilu objavio kako je Sirijca, kojeg je tresla groznica, zvao kod sebe u stan da se oporavi, ali je on te noći umro. Berlinske vlasti se već mesecima nalaze na udaru kritika zbog neljudskih uslova koji vladaju ispred te kancelarije, gde se čeka nekoliko dana na registraciju bez koje nije moguće dobiti državnu novčanu pomoć. Tokom prepodneva pred kancelarijom su se pojavili i demonstranti sa transparentima na kojima se ukazuje na smrt mladog Sirijca.

(Index.hr/Hina)