Foto: Fonet

Umesto štednje na penzionerima trebalo bi oporezovati strane banke

DVERI: PUPS izdao penzionere, vratićemo penzije na nivo pre smanjenja

PUPS je izdao interese penzionera prihvatanjem smanjenja penzija kao krajnje pogrešne ekonomske mere, saopštila je Informativna služba Srpskog pokreta Dveri.

Politika
> 08:36h

Ova mera je ne samo protivustavna, već i štetna jer se njome smanjuje kupovna moć stanovništva i tako dalje urušava domaća privreda, navodi se u saopštenju.

"Umesto što je vlast rešila da štedi na penzionerima trebalo je da dodatno oporezuje strane banke u Srbiji koje imaju najveće kamatne stope u Evropi i deru kožu sa leđa građana Srbije, onako kako to rade u Mađarskoj i Poljskoj. Takođe je trebalo naplatiti neplaćeni porez svim tajkunima i dodatno oporezovati najbogatije u Srbiji. Umesto svega toga dobili smo oporezivanje penzionera", piše u saopštenju i dodaje da su Dveri spremne da preuzmu ulogu političkog zaštitnika penzionera.

"Ključna mera sa kojom izlazimo pred penzionere je osnivanje Kapitalnog penzionog fonda. Na taj način izvršićemo reformu penziono-invalidskog sistema Republike Srbije u cilju samoodrživosti. Oduzetu imovinu penzionog fonda vratićemo Fondu, a imovinu rehabilitacionih centara i srpskih banja prenećemo u svojinu Fonda. Zašto Kapitalni penzioni fond ne bi imao udela, recimo, i u „Telekomuˮ ili drugim strateškim srpskim državnim preduzećima koja su stvorili upravo naši penzioneri? Tako ćemo obezbediti sigurnost isplate penzija koje neće zavisiti od državnog budžeta i inostranih kredita", navode Dveri koje insistiraju da se penzije moraju vratiti na nivo pre smanjenja.

Ilustracija: Sutterstock

"Zatim, mora se naći način da se nadoknadi sve što je oduzeto penzionerima ovim smanjenjem penzija. Nedopustivo je smanjivanje penzija, uskraćivanje zdravstvene i socijalne nege onima koji su svoje najbolje godine života ugradili u obnovu zemlje i svoj radni vek proživeli vredno radeći. U Srbiji svi građani moraju biti zdravstveno osigurani i imati zdravstvenu knjižicu. Vlada koju formiraju Dveri obezbediće sigurnost za Vas, Vašu porodicu i Srbiju", piše u saopštenju i dodaje:

"Svi vi koji ste sami pod stare dane morate biti zbrinuti! Niko ne sme da ostane sam, gladan, bez struje ili vode. Besplatna gerontološka i volonterska omladinska služba na terenu brinuće za Vaše najstarije članove porodice. Posebno ćemo obratiti pažnju na samačka i staračka domaćinstva. Posebno ćemo se brinuti o penzionerima na selu. Pozivam penzionere da više ne glasaju za one koje gledamo poslednjih 25 godina i koji su rekli sve što su imali i uradili sve što su mogli. Vreme je za smenu političkih generacija, za neke nove i mlade ljude u srpskoj politici. One koji nisu bili na vlasti, koji nisu smanjili penzije, koji iza sebe nemaju afere, koji nisu kupili diplome i koji nisu želeli da odu iz zemlje već su ostali da se bore za bolje uslove života u Srbiji."

Dveri tvrde da su "predvodnici te nove političke generacije i nosioci političkih promena. Mi to ne možemo uspeti bez podrške naših dedova i baki, penzionera čiji je glas presudan da u Srbiji konačno dođe do političkih promena."

"Znam da nije lako poverovati nekom novom posle 25 godina raznih kršenja predizbornih obećanja, lopovluka, izdaja i prevara. Dveri su u politiku vratile moral i poštenje i to je garancija da politika ne mora da izgleda onako kako je izgledala poslednjih 25 godina. Zato pred penzionere izlazimo čistog obraza i predlažemo zajedničku borbu za bolje sutra.", zaključuje se u saopštenju.