Foto: Beta

Nagrada za zločine

VEČERNJI LIST: SKANDAL Naser Orić savetnik ministra boraca FBiH iako mu se sudi za ratne zločine

Pozivajući se na svoje izvore, zagrebački Večernji list u izdanju za BiH piše da je priča o Orićevom imenovanju za savetnika u ovom ministarstvu traje već neko vreme, a sada su se očito stekli uslovi da procedura bude privedena kraju.

Bosna i Hercegovina
> 07:54h

Tim povodom Večernji list konstatuje da je imenovanje osoba sumnjive ratne prošlosti za savetnike u Federalnom ministarstvu za pitanja boraca i invalida Domovinskog rata, izgleda, postalo praksa.

Pošto je bivšeg ministra Zukana Heleza savetovao Besim Hodžić, koji je u ratu bio zapovednik logora u bugojanskoj Gimnaziji, u kom je bio zarobljen i mučen veliki broj Hrvata (neki od njih su ga javno prozvali za zlodela i tražili njegovu smenu), novog ministra Salku Bukvarevića od ovog meseca savetovaće osoba protiv koje se vodi sudski postupak.

Orić je ratni komandant Srebrenice i osoba protiv koje je u toku sudski proces na Sudu BiH za ubistvo srpskih zarobljenika u Bratuncu i Srebrenici, počinjena 1992. Sud BiH je, naime, sredinom maja prošle godine potvrdio optužnicu kojom se Naser Orić i Sabahudin Muhić terete za zločine protiv ratnih zarobljenika počinjene na području Bratunca i Srebrenice.

(Tanjug)