Tragedija na pasuljanskim livadama

SUĐENJE MAJORU VS ZA POGIBIJU KADETA: Očevi poginulih postavljali svedocima pitanja

JAGODINA - U Višem sudu u Jagodini danas je, izvođenjem dokaznog postupka, saslušanjem svedoka, nastavljeno suđenje majoru Vojske Srbije (VS) Vinku Žnidrašiču za tragediju na vojnom poligonu Pasuljanske livade.

Crna Hronika
> 16:10h

Nesreća se dogodila 18. juna 2012. godine, kada je pogunulo dvoje, a ranjeno petoro kadeta. Sudskim većem predsedava sudija Lepomir Milosavljević a optužnicu zastupa zamenik višeg javnog tužioca Miomir Vasić.

Uz prisustvo odbrane i tužioča, iskaze su dali dvoje kadeta od kojih je jedno u vreme tragedije bio u ulozi medicinskog tehničara.

Oni su se izjasnili da, nemaju šta da dodaju novo iskazu koji su dali u istrazi. Najviše pitanja, njima su danas postavili očevi poginulih kadeta Miline Miletić i Filipa Milojevića, posebno Milojević koji je svedocima postavio više od 30 pitanja.

Žnidaršiču, koji je u vreme tragedije radio u svojstvu saradnika u nastavi na katedri za taktiku Vojne akademije, se sudi za krivično delo nepreduzimanja mera za obezbeđenje vojne jedinice.

Žnidaršič je na prvom susretu sa sudijom Višeg suda u Jagodini, 24. juna prošle godine, negirao krivicu.

Novo suđenje i saslušanje svedoka koji danas nisu prisustovali suđenju, Milosavljević je zakazao za 8.april. Za tragediju na Pasuljanskim livadama, okrivljeno je i četvoro kadeta, njima se sudi u Osnovnom sudu u Despotovcu. Reč je o bivšim kadetima Mladenu Milosavljeviću iz Aleksinca, Štefanu Milosavljeviću iz Novog Sada, Nikoli Garabiljeviću iz Šapca i Milanu Karišiku iz Hajdučice za "krivično delo teško delo protiv opšte sigurnosti", izjavio je predsednik suda Jovan Velisavljević.

Optužnicu zastupa javni tužilac Marina Vukičević, a sudskim većem će predsedavati sudija Blagica Milojević. Suđenje kadetima je počelo 22.decembra i biće nastavljeno 17.fabruara.

Na Poligonu VS Pasuljanske livade kod Chuprije, koji teritorijalno pripada opštini Despotovac, 18.juna 2012. godine u 9,05 sati, u toku priprema za vežbu "Diplomac 2012", od zaostalog projektila automatskog bacača granata, koga su kadeti pronašli a jedan od njih, navodno, šutnuo i izazvao eksploziju, poginilo je dvoje kadeta četvrte godine Vojne akademije: Milina Miletić (23) iz Gornjeg Milanovca i Filip Milojević (24) iz Gornje Trnave kod Topola, a petoro kadeta povređeno.