Foto: Printscreen 24sata.hr

Mole i Kolindu da im pomogne

(FOTO) NEUHVATLJIVA TROJKA: Cela Hrvatska lovi poludele krave!

ZGRADIŠĆE - Zbog odbeglih junica načelnik Gračišće pisao je predsednici, premijeru i ministrima da im pomognu da ih ulove jer im to do sada nije pošlo za rukom ni uz pomoć vatrogasaca, lovaca i pasa

Hrvatska
> 00:00h

Predsednici Republike Kolindi Grabar Kitarović, novom premijeru Tihomiru Oreškoviću i na još sedamnaest adresa institucija i novinarskih kuća poslao je gračaški načelnik Ivan Mijandrušić poziv u pomoć tražeći da mu pomognu u da uhvate tri odbegle krave i maknu ih iz lovišta" na području općine Gračišće.

Na javno pismo najvišem državnom vrhu gračaški se načelnik odlučio nakon što slučaj odbeglih goveda legalnim putem nije uspeo da reši punih devet meseci. Problemi su započeli još u aprilu kada je sveži penzioneriz sela Mrleti na Gračišćini od Agencije za ruralni razvoj Istre kupio dvanaest grla istarskog goveda. Kad su krave kamionom stigle, tri su, najverovanije preplašene od transporta, pokidale žicu, preskočile ogradu s električnim pastirom i od tada su u begu.

Romano Pužar vlasnik odbeglih junica (Foto printscreen glasistre.hr)

"Ne znam kako da ih uhvatimo. U begu su od aprila prošle godine i od tada meštanima okolnih sela prave štetu u vinogradima, poljima, usevima... Najviše bih voleo da ih neko eliminiše i da više ne znam za njih. Neka uzmu meso i pojedu ga", očajan je Romano Pužar.

- Prethodni vlasnik mi je rekao da su malo plašljive. Stalno ih viđamo, ali niko im ne može blizu. Puno puta smo već pokušali da ih uhvatimo, ali su divlje i odmah pobegnu dalje. Jednom prilikom smo ih nas dvadesetak opkolili, na svakih deset metara bio je čovek. I tada su nas prevarile. U potragu je bilo uključeno i Dobrovoljno vatrogasno društvo, lokalni lovci, ali ništa - očajan je Pužari koji stalno prima pritužbe okolnih meštana da su krave pojele salatu, pšenicu, i čak 700 kg grožđa u jednom vinogradu. U “hajku” su bili uključeni i hrvatski ovčari.

- Našli smo ih u jednoj vali i mislili smo da dalje ne mogu zbog gustog trnja. Poslali smo pse unutra, a one su pobegle na drugu stranu, i trčale oko tri kilometra do susednog sela Batluga - priča Romano.