Foto: Profimedia

Bruka

VERSKA DISKRIMINACIJA: Popovi osveštali salu za najteže srčane bolesnike

Iako se u zaječarskoj bolnici leče i katolici, muslimani i ateisti, članovi SNS s ponosom prisustvovali pravoslavnoj ceremoniji

Društvo
> 00:00h

Angio-sala Zdravstvenog centra Zaječar, u kojoj se leče najteži srčani bolesnici, osveštana je 25. januara u prisustvu celokupne gradske uprave i odbora SNS - gradonačelnika Zaječara Velimira Ognjenovića, načelnika upravnog okruga Vladana Paunovića i predsednika Skupštine grada Stefana Zankova. Međutim, imajući u vidu da se u istoj bolnici, pored pravoslavaca, leče i muslimani, katolici, ateisti, ovo osveštavanje naišlo je na osudu javnosti. Inače, salu je osveštao episkop timočki Ilarion i odredio Svetog Savu za slavu tog odeljenja. Prilikom osveštenja, pomenuti političari stali su u red da ih vladika blagosilja svetom vodicom. Nemušto objašnjenje Stanislav Tadić, direktor Zdravstvenog centra Zaječar, nevešto je pokušao da objasni novinarima zašto je osveštavanje sale za najteže srčane bolesnike bilo neophodno. - Osveštavanje je bitno zato što smo angio-salu završili do kraja. Završili smo edukaciju kadrova i sve kompletno, pa je poslednje bilo da napravimo i osveštavanje. Pre ovoga su osveštane još tri angio-sale otvorene u Srbiji. Važno je da se radi s velikim uspehom, uz veliki entuzijazam kardiologa - rekao je Tadić. Zatvorena sutradan Podsećanja radi, pred Ustavom i zakonom svi su jednaki, a zabranjena je svaka diskriminacija, neposredna ili posredna, po osnovu nacionalne pripadnosti i veroispovesti. Verski analitičar Draško Ðenović smatra da bi u ovom slučaju trebalo pitati i ko je platio troškove osveštavanja. - Budući da smo formalno sekularna država, treba videti da li je osveštavanje plaćeno novcem iz budžeta bolnice ili možda gradske uprave. Po našem zakonu, delovanje Crkve u bolničkim ustanovama je dozvoljeno, samo ostaje pitanje kako će na ovo gledati pacijenti drugih veroispovesti - kaže Ðenović. Koliko gradska vlast zaista drži do samih pacijenata, najbolje pokazuje to što je angio-sala odmah posle osveštavanja zatvorena zbog kvara i ne radi od utorka 26. januara. (M. L.)

U ime Oca i Sina OSVEŠTAVALI I CISTERNE, VODOVODE... Sveštenici u Jagodini na Bogojavljenje su osveštali vatrogasnu cisternu, iz koje su građani potom sipali u bočice „svetu vodu“, a novosadski popovi isto su 19. januara učinili s gradskim vodovodom. Predstavnici SPC ove bizarne poteze pravdali su velikim interesovanjem vernika za bogojavljensku vodicu. Jagodinski sveštenik osveštao je vodu tako što se akrobatski popeo na cisternu uz pomoć vatrogasaca.