Foto: AP

Virus

LEKARI MU SE BORE ZA ŽIVOT: Zeničanin oboleo od svinjskog gripa

Jedna osoba prebačena je u Univerzitetski klinički centar Sarajevo (UKCS) zbog komplikacija i teškog stanja uzrokovanog oblikom gripa H1N1 (svinjski grip).

Bosna i Hercegovina
> 08:08h

Prema podacima ove službe, do petka posle podne Zavodu za javno zdravlje prijavljena su 22 registrovana slučaja gripa, ali se oni ne mogu dovesti u vezu s formom epidemije, kao ni konkretnim H1N1 virusom. Muškarac S. I. iz Zenice, zaražen virusom H1N1, u teškom je zdravstvenom stanju, a lekari u Sarajevu se bore za njegov život. Kako saznaju bosanski mediji, lekari su pregledali njegovu suprugu i kćerku, a provereno je stanje i na njegovom radnom mestu, jer je dolazio u kontakt s velikim brojem kolega i sugrađana.

"Prijavljivanje gripa počinje od 40. nedelje prethodne godine do 20. nedelje ove godine. S područja našeg kantona Institutu je do sada prijavljeno 11.230 akutnih respiratornih oboljenja, od čega su 2.365 oboljenja sličnih gripu, a 24 teških akutnih respiratornih infekcija", navodi se u saopštenju Instituta za zdravlje i sigurnost hrane. U KBZ-u su demantovali navode s društvenih mreža o četiri smrtna slučaja od svinjskog gripa, navodeći da se vode egzaktni podaci i prati stanje obolelih.

(Avaz)