Foto: Tanjug Marko Đoković

Biće prikazano 110 filmova

Počeo 44 Fest pod sloganom Briše granice

Međunarodni filmski festival - Fest 2016, 44. po redu, tokom kojeg će u beogradskim dvoranama premijerno biti prikazano 110 filmova, biće održan od 26. februara do 6. marta, najavili su danas organizatori.

Pop kultura
> 16:20h

Pod sloganom "Briše granice" festival će otvoriti film "Vlažnost" mladog reditelja Nikole Ljuce, koji će biti prikazan u Centru "Sava" u okviru takmičarskog programa "Srpski film". Festival je podeljen u 12 programa - Glavni takmčarski, Srpski film, Glavni program van konkurencije, Fest 44, Fokus Evropa, Granice, Thrills & Kills, Plazma Festić, Dokumentfest, Microwave, Fest klasik i Specijalne projekcije.

Gradski skeretar za kulturu Vladan Vukosavljević kazao je da je slogan Festa "Briše granice" povezan sa temom festivala, a to su migracije.

"Upoznati smo koliko migrantska kriza znači, kolike su implikacije nove seobe stanovništva i koliko to može da utiče na odnose u regionu i celom svetu", kazao je Vukosavljević i dodao da je ideja festivala da pošalje poruku da "Fest briše granice", tako što u goste dovodi najzanačanije predstavnike filmske umetnosti celog sveta.

Za ovogodišnji FEST izdvojeno je 19,3 ; miliona dinara. Umetnički direktor Festa Jugoslav Pantelić kazao je da će u glavnom takmičarskom programu učestvovati 15 filmova iz 13 zemalja. Dodao je da će o dobitnicima nagrada u kategorijama najbolji film, najbolji scenario, najbolja režija, najbolja muška uloga, najbolja ženska uloga i najbolji debi odlučivati internacionalni petočlani žiri.

Foto: Tanjug, Marko Đoković

Najbolji film poneće nagradu "Beogradski pobednik".

"U većini filmova tematski dominira budjenje pojedinca koji je sebi nametnuo ulogu epizodiste ili statiste, a onda isprovociran spletom okolnosti odluči da zgrabi sudbinu u svoje ruke i postane glavni glumac svog života", kazao je Pantelić.

Pantelić je rekao da se Fest može pohvaliti velikim brojem filmova malih kinematografija i velikim brojem filmova čiji su reditelji žene. Kako je naveo, ove godine festival je posebnu pažnju posvetio "Šekspirovim ekranizacijama" u okviru programske celine Fest klasik, kao i nedavno preminulom Dejvidu Bouviju. Pantelić je kazao da će u okviru programa Fest klasik biti obeleženo 20. godina od smrti Nebojše Djukelića, kojeg će publika moći da se priseti kroz projekcije njegovog filmskog izbora i dokumentaraca o njegovom radu.

Prvi put biće dodeljena nagrada FEDEORA udruženja filmski kritičara Evrope i Mediterana, a biće dodeljene i nagrada FIPRESCi žirija i nagrada koja nosi ime Nebojše Djukelića. Član odbora Festa Mladen Djordjević kazao je da ideja koja "provejava" u filmovima iz programa Granice i Thrills & Kills je "sukob savremenog poretka koji je oboleo i onog iskonskog potisnutog u kolektivno nesvesno".

"To potisnuto iz prošlosti u filmovima nije prikazano kao zlo, već kao lek koji savremenom poretku pomaže da dodje do kraja, jer je oboleo. Autori filmova bili su inspirisani savremenom krizom koja potresa zapadnu civilizaciju i konstantnim osećajem da smo na ivici rata", kazao je on.

Festivalske dvorane su, pored Centra "Sava", Dom omladine, Dvorana kulturnog centra, Fontana i Cineplexx Ušće. Karte za festival biće puštene u prodaju 6. februara.